Kraljica Elizabeta od danas monarh sa najdužom vladavinom

"U posljednjih 63 godine, njeno Visočanstvo je bila stub stabilnosti u svijetu koji je doživljavao stalne promjene, a zbog njene nesebične posvećenosti poslu dive joj se ne samo u Britaniji, već i širom svijeta"
3 komentar(a)
Kraljica Elizabeta, Foto: Beta/AP
Kraljica Elizabeta, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.09.2015. 08:55h

Kraljica Elizabeta Druga danas će, u popodnevnim satima, postati britanski suveren sa najdužom vladavinom, pošto će preteći rekord njene čukunbabe kraljice Viktorije koja je vladala 63 godine i sedam mjeseci.

Oko 17.30 časova po lokalnom vremnu, kraljica Elizabeta (89) će biti na prijestolu 23.226 dana 16 časova i 30 minuta, prenio je BBC.

Britanski premijer Dejvid Kameron je izjavio da će milioni Britanaca slaviti ovaj istorijski momenat.

"U posljednjih 63 godine, njeno Visočanstvo je bila stub stabilnosti u svijetu koji je doživljavao stalne promjene, a zbog njene nesebične posvećenosti poslu dive joj se ne samo u Britaniji, već i širom svijeta", naveo je Kameron, prenio je AP.

Bakingemska palata obilježila je ovaj događaj objavljivanjem zvanične fotografije kraljice koju je zabilježila Meri Makartni, ćerka Pola Makartnija.

Za vrijeme njene vladavine Britanija je promijenila 12 premijera - od Vinstona Čerčila, koga je zatekla na toj poziciji 1952, kada je u 25. godini stupila na britanski prijesto, do Dejvida Kamerona.

Dok je Čerčil svojevremeno služio u vojsci Elizabetine čukunbabe, kraljice Viktorije, kada se rodio sadašnji britanski premijer Kameron 1966. godine, ona je vladala već 14 godina.

Britanska kraljica je dosad provela ukupno 10 časova čitajući tzv. "kraljičin govor" svake godine na otvaranju parlamenta.

Ona je takođe uputila britanskom narodu 56 božićnih poruka, čije emitovanje na televiziji mnoge porodice ne propuštaju poslije božićnog ručka.

Kraljica je dosad učinila 97 državnih posjeta, od kojih je prva bila u Norvešku 1955, a posljednja u Nemačku, u julu. Interesantno je da, uprkos tim putovanjima, britanska kraljica ne posjeduje pasoš.

Za vrijeme vladavine Elizabete II u prosjeku je 50.000 ljudi godišnje pozivano na baštenske zabave, večere i druge događaje kojima je bila domaćin.

Britanska kraljica je provela i 67 godina u braku sa princom Filipom, o kome kaže da predstavlja njenu "snagu i potporu". Ovaj par je u braku od 20. novembra 1947. godine.

Najduže vladajući živi monarh u svijetu ipak nije britanska kraljica, nego kralj Tajlanda Bumibol Aduljadedž koji vlada šest godina duže od Elizabete.

U vrijeme kada je Elizabeta II stupila na prijesto Britanija se još uvijek postepeno oporavljala od pustošenja u Drugom svjetskom ratu.

Kraljevska porodica se mogla vidjeti samo u filmskim žurnalima i u zvaničnim prilikama, dok se danas njene fotografije objavljuju na Tviteru, a Bakingemska palata je otvorena za posjetioce.

Promjene koje su se dogodile za vreme vladavine Elizabete II su prije bile evolucione nego revolucionarne, ali nisu uvijek tekle glatko, ocjenjuju mediji.

Dokumentarac "Kraljevska porodica" iz 1969. je prema nekim tadašnjim komentarima, bio štetan za "mistiku monarhije", a kraljičina ćerka, princeza Ana, ga je kasnije okarakterisala kao "rđavu ideju".

Brakovi troje od četvoro djece Elizabete II su doživjeli neuspjeh, a tabloidi su naročito pratili nesuglasice princa Čarlsa i pokojne princeze Dajane.

Britanska kraljevska porodica danas plaća porez kao svaki britanski građanin. Elizabeta je 1997. morala da se oprosti od kraljevske jahte koja joj je bila vema draga, a tadašnja tek izabrana laburistička vlada nije bila spremna da odobri plaćanje nove. To je bila jedina prilika u kojoj je javnost mogla da vidi suze u očima britanske kraljice.

Najveća kriza Elizabetine vladavine je nastupila kada je njena izuzetno popularna snaja, princez Dajana, poginula u automobilskoj nesreći u Parizu, nakon čega su uslijedile brojne kritike medija što je kraljica nakon nesreća nastavila svoj sezonski boravak u dvorcu Balmoral, u Škotskoj.

Otad je, međutim, kraljevska porodica uložila dosta truda na popravljanju svog imidža, dok je istovremeno vjera Britanaca u izabrane političare opadala.

Po riječima jednog analitičara "kakav god da je lični rejting kraljice danas, bolji je nego rejting političkih lidera".

On konstatuje kako Britanci postepeno sve više cijene to što je Elizabeta II uvijek ostajala ista, obavljala svoje dužnosti i nerado se miješala u stvari izvan svog delokruga.

Bonus video: