Nova grupa izbjeglica krenula pješke ka Budimpešti

U međuvremenu je počelo postavljanje još jednog kampa sa šatorima, dok su zbog hladnoće za izbjeglice obezbijeđena topla ćebad i garderoba
0 komentar(a)
migranti Mađarska, Foto: Reuters
migranti Mađarska, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.09.2015. 19:50h

Nova grupa izbjeglica napustila je večeras sabirni centar u Reskeu kod granice sa Srbijom i uputila se pješke ka Budimpešti.

Kako izvještava mađarska državna televizija M1, napuštanje kampa uglavnom iniciraju mladi među izbjeglicama, a glavni razlog nezadovoljstva jeste njihova registracija, odnosno odbijanje da daju otiske prstiju.

Nešto prije 21 sat policija je zaustavila izbjeglice i u toku su pregovori, a informacija o eventualnim problemima u saobraćaju nema.

TV M1 navodi da se ove večeri u sabirnom centru kod Reskea nalazi između 100 i 200 izbjeglica, ali je i konstantan priliv novih koje pristužu preko "zelene granice" sa Srbijom iz Kanjiže i Horgoša.

U međuvremenu je počelo postavljanje još jednog kampa sa šatorima, dok su zbog hladnoće za izbjeglice obezbijeđena topla ćebad i garderoba.

Nakon što je ranije danas grupa od oko 300 izbjeglica probila kordon policije kod tog sabirnog centra, njih oko 150 je pješke, pod pratnjom policije, željezničkom prugom stiglo do periferije Segedina, odakle su autobusima prebačeni do Kiškunhalaša, odnosno Bekeščabe, odakle će se sjutra vozom uputiti ka Budimpešti.

Bonus video: