KOPAČ PROMIJENILA MIŠLJENJE

Poljska iznenada popušta i primiće više izbjeglica

Neočekivano saopštenje Kopač znači popuštanje Poljske od čvrstog stava da odbija obavezujuće kvote, koji je koliko danas ponovio predsjednik Duda a uoči sjutrašnjeg zvaničnog objavljivanja plana o novoj preraspodjeli još 120.000 izbjeglica iz članica EU koje su ponijele najveće breme i više nisu u stanju da se nose sa imigrantskim talasom
52 pregleda 1 komentar(a)
Eva Kopač, Foto: Beta/AP
Eva Kopač, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.09.2015. 17:14h

Poljska premijerka Eva Kopač izjavila je danas da je Poljska spremna da primi više od 2.200 izbjeglica koliko je dobrovoljno pristala da preuzme, ali da kvote za preraspodjelu izbeglica moraju da budu samo dio šireg plana Evropske unije za rješavanje izbjegličke krize.

"Poljska je u stanju da primi više od 2.000 izbjeglica kao solidarnost sa Evropskom unijom. Ne možemo da okrećemo glavu od evropskih partnera, od drame ljudi i od problema naših susjeda. Poljska je podržavala i podržava evropsku solidarnost", kazala je danas poljska premijerka.

Eva Kopač upozorila je, međutim, da kvote po kojima bi se preraspodjeljivale solidarno izbjeglice po cijeloj Evropskoj uniji moraju da budu samo dio jednog šireg plana za rješavanje izbjegličke krize.

Poljska premijerka je takođe upozorila da Poljska zadržava sebi puno pravo da njene službe provjere izbjeglice kako u Poljsku ne bi prošli teroristi i ekonomski imigrant.

"Moramo jasno da kažemo Poljska ne može sebi da dopusti da prima ekonomske imigrante. Poljska je spremna da pomaže izbjeglicama, što znači ljudima čiji život i zdravlje su ugroženi", rekla je premijerka danas u vanrednom obraćanju medijima.

Današnje neočekivano saopštenje Eve Kopač znači popuštanje Poljske od čvrstog stava da odbija obavezujuće kvote, koji je koliko danas ponovio predsjednik Poljske Andžej Duda a uoči sjutrašnjeg zvaničnog objavljivanja plana o novoj preraspodjeli još 120.000 izbjeglica iz članica EU koje su ponijele najveće breme i više nisu u stanju da se nose sa imigrantskim talasom, prije svega Grčka i Italija.

Šef poljske diplomatije Gžegož Shetina demantovao je danas da Njemačka, Francuska i drugi evropski partneri vrše pritisak na Poljsku da prihvati kvote i više izbjeglica, a upozorio je Poljake da bi Poljska, da su u nju pohrlile masovno izbjeglice iz Ukrajine takođe morala da traži od ostalih u EU da joj pomognu.

"U Poljskoj je moglo da izgleda isto tako, da je u Ukrajini izbio pravi rat. Da li bi Poljska tada ne sebe preuzela cijelu odgovornost? Ne. Molili bismo sve evropske zemlje za podršku, pomoć, solidarnost", rekao je Shetina.

On je kazao da će se u petak u Pragu sresti ministri spoljnih poslova Višegradske grupe sa šefom njemačke diplomatije Frankom Valterom Štajnamjerom da razgovaraju o izbjegličkoj krizi.

Članice V4 - Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska - odlučno su do sada odbijale da primaju izbjeglice po kvotama koje bi im odredila Evropska unija a Slovačka insistira da primi isključivo 200 hrišćana iz Sirije, nikako muslimane.