Ubica lava Sesila vratio se na posao

Prošlo je mjesec dana od kako su zvaničnici Zimbabvea najavili da policija sprema dokumentaciju za izručenje Palmera zbog učešća u lovu, ali je portparol policije u prijestonici Zimbabvea juče rekao da nema novih pomaka u slučaju
1 komentar(a)
Volter Palmer, Foto: Beta/AP
Volter Palmer, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.09.2015. 14:42h

Američki stomatolog, koji se našao centru pažnje međunarodne javnosti zbog ubistva najpoznatijeg afričkog lava Sesila u Zimbabveu, vratio se u svoju kliniku u predgrađu američkog grada Mineapolisa.

Volter Palmer je jutros oko sedam sati po lokalnom vremenu ušao u svoju kliniku u Blumingtonu ne želeći da daje izjave novinarima okupljenim ispred klinike.

Nakon izlaska iz automobila, susreo se sa jednim članom svog osoblja, koji ga je zgrabio za ruku i odvojio od gomile novinara požurivši ga da uđe na prednja vrata.

Zaposleni su, takođe, uveli pacijente u kliniku, a policija je blokirala područje oko nje dok je radila na smanjenju potencijalnog zagušenja saobraćaja u slučaju organizovanja protesta.

Samo šačica demonstranata bila je ispred klinike rano ujutru, a jedna od njih Kati Pirs noseći majicu sa fotografijom Sesila uzvikivala je "Predajte Palmera" dok je stomatolog ulazio u kliniku.

Prošlo je mjesec dana od kako su zvaničnici Zimbabvea najavili da policija sprema dokumentaciju za izručenje Palmera zbog učešća u lovu, ali je portparol policije u prijestonici Zimbabvea juče rekao da nema novih pomaka u slučaju.

Palmerov advokat rekao je za AP da je ponudio da on bude dostupan američkoj Službi za zaštitu ribe i divljih životinja kako bi razgovarali o tom slučaju još prije nekoliko nedjelja, ali mu nije uzvraćen poziv.

Palmer je ponovio da je vjerovao da postupa legalno i da je bio zapanjen kada je saznao da je njegov ulov bio najvrjednija životinja u Zimbabveu.

On je navodno platio dvojici organizatora safarija 50.000 eura da bi ubio lava crne grive u Zimbabveu starog 13 godina, miljenika posjetilaca Nacionalnog parka Hvange, koji je bio ponos i dika cijele zemlje.

Lav je najprije namamljen iz rezervata, a zatim ranjen samostrijelom i gonjen 40 sati prije nego što je dokrajčen vatrenim oružjem. Mrtvoj životinji je potom odrubljena glava, a koža odrana.

Vlasti Zimbabvea su ranije saopštile da traže izručenje zubara iz Minesote Voltera Džejmsa Palmera, navodeći da on nije imao odobrenje da ubije lava Sesila.

Bonus video: