Oland: Francuska otpočinje izviđačke letove iznad Sirije

On je ukazao da je na regionalnim snagama da preuzmu odgovornost, dok će Francuska, prema njegovim riječima, raditi na iznalaženju političkih rješenja
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.09.2015. 11:11h

Francuska će od sjutra izvoditi izviđačke letove iznad položaja Islamske države (IS) u Siriji, rekao je francuski predsjednik Fransoa Oland, ali je naglasio da Pariz neće slati kopnene trupe u tu zemlju.

"Zatražio sam od Ministarstva odbrane da od sjutra iznad Sirije počnu izviđački letovi, što će nam omogućiti da isplaniramo vazdušne napade protiv IS", rekao je Oland danas na konferenciji za štampu u Parizu.

Kako je precizirao, Francuska želi da zna šta se sprema protiv nje, kao i protiv sirijskog stanovništva, te će na osnovu prikupljenih informacija biti spremna za napade.

On je istakao da Francuska neće slati kopnene snage u Siriju pošto bi, kako je naglasio, to bilo nedosledno i nerealistično, prenosi AFP.

"Neki nam kažu da bi trebalo napasti na kopnu - oni koji su ranije bili protiv bilo kakve intervencije... To bi bilo nerealistično, jer bismo bili jedini, a beznačajno bi bilo zato što bi preraslo u okupacione snage, tako da to nećemo raditi", objasnio je šef francuske države.

On je ukazao da je na regionalnim snagama da preuzmu odgovornost, dok će Francuska, prema njegovim riječima, raditi na iznalaženju političkih rješenja.

"Politička tranzicija je od suštinskog zančaja. Ništa se ne sme učiniti što bi učvrstilo položaj sirijskog predsjednika Bašara al-Asada", zaključio je Oland.

On smatra da je Asad odgovoran za situaciju u Siriji i da rješenje za krizu u toj zemlji izsikuje da on u dogledno vrijeme ode sa vlasti.

Istovremeno, francuski mediji prenose da je, prema rezulatima najnovije ankete, 61 odsto Francuza za učešće francuskih trupa u kopnenoj vojnoj intervenciji protiv IS u Siriji.

Francuska će prihvatiti 24.000 izbjeglica

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je danas da će njegova zemlja prihvatiti 24.000 izbjeglica.

Na konferenciji za novinare u Parizu, on je istakao da je prihvatanje onih koji bježe od rata dužnost koju je Francuska spremna da preuzme.

Oland je rekao da su njemačka kancelarka Angela Merkel i on dogovorili mehanizam za raspoređivanje izbjeglica u Evropi.

Predsjednik Francuske je dodao da će njegova zemlja od utorka poslati u Siriju vojne avione za nadgledanje kao pomoć u borbi protiv ekstremističke organizacije Islamska država.

Oland je kazao da su planirani teroristički napadi iz Sirije na nekoliko država, uključujući Francusku.

Prema njegovim riječima, suočavanje sa talasom izbjeglica zahtijeva rješavanje problema terorizma, te da će francuske vojne letjelice pomoći u borbi protiv Islamske države.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker zvanično će devetog septembra uputiti predlog hitne raspodjele 120.000 izbjeglica po zemljama Evropske unije.

Bonus video: