Češka ne vidi rješenje izbjegličke krize bez rješenja za sukobe u Siriji i Iraku

"Bez Irana ne može da se konsoliduje situacija u Siriji i Iraku, tih izvora izbjegličke krize", kazao je šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek i dodao da SAD i Evropa ne mogu da zamijene i odigraju ulogu aktera u regionu
0 komentar(a)
migranti, izbjeglice, Foto: Reuters
migranti, izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.09.2015. 09:34h

Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek ocijenio je danas tokom posjete Teheranu da rješenje izbjegličke krize ne može da se nađe bez rešenja sukoba u Siriji i Iraku i da Iran i drugi akteri koji se do sada nisu angažovali moraju da se uključe u to rješenje.

"Složili smo se sa predsjednikom da ukoliko želimo da rješavamo izbjegličku krizu, moramo da se usredsredimo na osnovne uzroke, znači ratne sukobe u Siriji i Iraku. Ako treba da nadjemo političko rješenje sukoba na Bliskom istoku, moramo da sarađujemo, a Iran mora da bude dio tog rješenja", kazao je danas Zaoralek nakon sastanka sa predsjednikom Irana Hasanom Ruhanijem.

Zaoralek je sinoć nakon razgovora sa šefom iranske diplomatije Mohamadom Džavadom Zarifom za češke medije kazao da se pokazalo da su svi zapadni pokušaji rješavanja krize u Siriji i Iraku propali i da je vrijeme da se revidira dosadašnji pristup i u rješavanje uključe i akteri koji su do sada bili van igre, kao Iran a bez kojih rješenje ni ratova na Bliskom istoku ni izbjegličke krize u Evropi nisu mogući.

"Bez Irana ne može da se konsoliduje situacija u Siriji i Iraku, tih izvora izbjegličke krize", kazao je Zaoralek i dodao da SAD i Evropa ne mogu da zamijene i odigraju ulogu aktera u regionu.

Sa eskalacijom izbjegličke krize Češka, a sa njom i susjedi iz Višegradske grupe, sve glasnije zahtjeva od Brisela da EU prestane da se bavi samo preraspodjelom stotina hiljada izbjeglica, već da se zajedno sa SAD ali i Rusijom i Iranom upusti u stabilizaciju prije svega Sirije i Libije, kako bi se rješavanjem uzroka zaustavio izbjeglički talas.

Češki premijer Bohuslav Sobotka u intervjuu za vikend izdanje dnevnika Pravo kazao je da je Bliskom istoku neophodna stabilizacija, makar onakva kakva je na istoku Ukrajine gdje su po riječima premijera pregovori Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske dovele do toga da se izbjegne treća izbjeglička trasa i talas izbjeglica iz Ukrajine.

Sobotka je takođe tokom vikenda ocijenio da bi svoj doprinos rješavanju izbjegličke krize mogla da da i Rusija.

"Ukoliko se nešto ne desi u Siriji, ukoliko ljudi koji su danas u izbjegličkim logorima u Jordanu i Turskoj izgube nadu da će moći da se vrate kući i krenu u Evropi, izbjeglički talas može da traje godinama", upozorio je Sobotka.

Bonus video: