Češka: Zeman podržao Klausovu peticiju protiv izbjeglica

Peticija protiv izbjeglica zahtijeva od češke vlade da obezbijedi po svaku cijenu unutrašnju bezbjednost i nedodirljivost spoljnih granica Češke, svim sredstvima, uz pomoć policije i vojske a takođe da odbije bilo kakve izmjene zakona i propisa koje bi olakšale imigraciju
6 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.09.2015. 10:25h

Predsjednik Češke Miloš Zeman podržao je danas peticiju protiv izbjeglica u kojoj bivši predsjednik Češke Vaclav Klaus poziva vladu da odlučno odbije pritisak da se izbjeglice preraspodele na pojedine zemlje Evropske unije i poziva da Češka brani svoje granice pred izbjeglicama svim dostupnim sredstvima, pa i vojskom i to po svaku cijenu.

"Ta inicijativa sadrži iste ideje o kojima ja svo vrijeme govorim. Mislim da se u tome sa Vaclavom Klausom slažem", kazao je danas Zeman novinarima.

U peticiji koju je Vaclav Klaus predstavio juče u Lisi nad Labom potpisnici na čelu sa Klausom upozoravaju češku vladu da masovna imigracija ugrožava stabilnost u Evropu i u pojedinim članicama EU i ukazuju na rizike po bezbjednost koje nosi miješanje raznih kultura i religija a takođe zahtijevaju od vlade da odbije pritisak Njemačke i Francuske da se krše pravila šengena a sankcionišu Mađarsku koja evidencijom izbeglica i zaštitom šengenske granice ta pravila poštuje.

Peticija protiv izbjeglica zahtijeva od češke vlade da obezbijedi po svaku cijenu unutrašnju bezbjednost i nedodirljivost spoljnih granica Češke, svim sredstvima, uz pomoć policije i vojske a takođe da odbije bilo kakve izmjene zakona i propisa koje bi olakšale imigraciju.

Klausovu peticiju pod kojom se još u subotu našlo preko 10.000 potpisa osudilo je odmah više čeških zvaničnika na čelu sa premijerom Bohuslavom Sobotkom koji je poručio da je izbjeglička kriza problem koji mora da rješava zajedno Evropa i ne može nikako da ga riješi Češka sama.

"Nama nijesu potrebne peticije, već jasni koraci, jasna djela na nivou cijele Evropske unije", kazao je Sobotka i dodao da u rješavanje problema mora da se uključi i međunarodna zajednica i u njoj i Rusija.

Ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec optužio je Klausa da populistički pokušava zloupotrijebi izbjegličku krizu.

"Gospodin Klaus nije ni prvi ni posljednji koji pokušava da se populistički vozi na toj temi. Na žalost bićemo svjedoci toga da će i drugi nastaviti u tom trendu", upozorio je Hovanec još prije nego što se sa podrškom Klausovoj antiizbjegličkoj peticiji pridružio predsjednik Zeman.

Sajt na kome je objavljena peticija i gdje može da se potpiše, praktično od trenutka objavljivanja napadaju hakeri, pokušavajući da ga obore i manipulišući sa brojem potpisa.

"Suočili smo se sa više od 20 realnih napada. to su ozbiljni napadi, ne neki gdje se dosađuju studenti", kazao je danas agenciji ČTK Petr Macinka iz Instituta Vaclava Klausa.

Sobotka: Rusija može da spriječi izbjegličku krizu

Rusija može odigrati značajnu ulogu u rješenju migrantske krize u EU, izjavio je češki premijer Bohuslav Sobotka.

On je rekao da, kao posrednik, Rusija može iskoristiti svoj uticaj kako bi se što prije okončao oružani konflikt u Siriji, prenosi Tass.

"Okončanje konflikta u Siriji je jedan od ključnih preduslova za rešenje migrantske krize. Neophodno je uključiti Rusiju u međunarodne napore čiji je cilj završetak rata u Siriji", kazao je Sobotka.

Sirijski lider Bašar al Asad i njegova vlada, prema mišljenju Sobotke, trebalo bi da postanu aktivni učesnici u rješenju sirijske krize.

Češki premijer smatra da Rusija može da ima znatan uticaj na stav zvaničnih vlasti u Damasku.

On je, takođe, kritikovao bivšeg češkog predsjednika Vaclava Klausa zbog inicijative da se bori protiv ilegalnih migranata, navodi Tass.

Bivši češki predsjednik pokrenuo je u subotu peticiju protiv izbeglica, u kojoj zahtijeva da vlada kategorično odbije pritisak nekih članica Evropske unije da se izbjeglice preraspodijele, a da Češka počne da brani svoje granice, uz pomoć policije i vojske po svaku cijenu.

"Nije nam potrebna takva peticija. Potrebni su nam odlučni koraci na nivou EU da riješimo krizu", rekao je Sobotka.

Bonus video: