"TVRDI DA RJEŠAVA PROBLEME BODLJIKAVOM ŽICOM, A PRAVI HAOS"

Fajman: Orban je lagao mene i Merkelovu, od početka mu nijesam vjerovao

"Odluka o otvaranju granica za izbjeglice, koja je donijeta u petak, nakon haosa u Mađarskoj, je bila ispravna", tvrdi austrijski kancelar
2 komentar(a)
Verner Fajman, Angela Merkel, Foto: Beta-AP
Verner Fajman, Angela Merkel, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 06.09.2015. 08:36h

Austrijski kancelar Verner Fajman oštro je kritikovao mađarskog premijera Viktora Orbana, optuživši ga da je njemu i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel dao lažne podatke, te najavio da ko ne želi da pomaže u rješavanju izbjegličke krize mora računati na finansijske posljedice.

"Orban je Merkelovoj i meni rekao da neće biti više od 4.000 izbjeglica. Od početka mu nijesam vjerovao"“, objasnio je Fajman, u intervjuu bečkom dneviku „Esterajh“, šta je mađarski premijer govorio u petak tražeći pomoć.

Austrijski kancelar kritikuje ponašanje Mađarske prema izbjeglicama.

"„Slike govore više od hiljadu riječi. Neko, ko ozbljno tvrdi, da rješava problem izbjeglica bodljikavom žicom i onda napravi takav haos, politički se diskvalifikovao"”, naglasio je on.

Upitan za sankcije EU prema zemljama članicama koje ne žele da učestvuju u rješavanju problema, Fajman je odgovorio da „za sve države važi da– ko ne pomaže da se riješi problem izbjeglica mora računati na finansijske posljedice“.

On je, takođe, zatražio vanredni sastanak šefova država i vlada EU o problemu izbjeglica.

„"Borim se da brzo dođemo do zajedničkog rješenja koja bi sadržala pravednu kvotu za raspodjelu izbjeglica. Zalažem se za brzu vanrednu sjednicu Savjeta EU. Najbolje bi bilo ako bi se održala nakon sastanka ministara unutraršnjih poslova, to jest poslije 14. septembra"”, kazao je Fajman.

Prema njegovim riječima, potrebno je brzo djelovanje, brzo obezbjeđivanje spoljnih granica EU, kao i hitan mandat EU za uspostavljanje mira u Siriji.

"Odluka o otvaranju granica za izbjeglice, koja je donijeta u petak, nakon haosa u Mađarskoj, je bila ispravna", tvrdi Fajman.

On je kazao da je odlučujuće pitanje bilo da li će Austrija otvoriti svoje prelaze za ljude u nevolji ili će rampu držati zatvorenu.

"„Austrija ne ostavlja ljude u nevolji na cjedilu i bilo je važno da to učinimo zajedno sa Njemačkom“", objasnio je Fajman.

On je izrazio zahvalnost jnemačkoj kancelarki za ovaj znak ljudskosti, dodajući da su Njemačka i Austrija po prvi put pokazale da zajednički mogu da priđu rješavaju problema izbjeglica.

Preporučujemo za Vas