MINISTRI VLADA DESNICE U EU:

Migranti da budu podvrgnuti brzoj provjeri identiteta na zapadnom Balkanu

Ministri vlada desnih stranaka EU koje su okupljene u "Evropskoj narodnoj partiji" naglasili su da "Evropska komisija i zemlje članice moraju hitno uspostaviti kontrolne centre na udarnim ‘vrućim tačkama’ navale migranata u zemljama EU"
0 komentar(a)
Kosovo, azilanti, Foto: Reuters
Kosovo, azilanti, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.09.2015. 11:13h

Evropska unija (EU) je došla do granica kad više ne može da prima i ugrađuje u svoja društva izbjeglice i sad se jedinstvenom akcijom EU moraju obezbediti spoljne granice Unije u Egejskom moru, Sredozemlju.

Takođe se na tim područjima i duž pravca navale migranata na Balkanu moraju razbiti mreže krijumčara migranata, poručili su šefovi diplomatija vlada desnice na margini ministarskog zasjedanja EU u Luksemburgu.

Ministri vlada desnih stranaka EU koje su okupljene u "Evropskoj narodnoj partiji" naglasili su da "Evropska komisija i zemlje članice moraju hitno uspostaviti kontrolne centre na udarnim ‘vrućim tačkama’ navale migranata u zemljama EU i, uz dogovor, u zemljama Zapadnog Balkana, gdje bi migranti bili podvrgnuti brzoj provjeri identiteta, popisani uz brzu procjenu njihovog statusa".

"EU i zemlje članice", kako je predočeno, "te mjere moraju pomoći zajedničkim naporima, ljudstvom i tehničkom opremom".

A humanitarna pomoć izbjeglicama se mora obezbijediti prvenstveno u samim zemljama odakle dolaze migranti i tamo već početi postupak i procjenu za eventualno davanje azila u Uniji.

To će, podvukli su ministri vladajućih stranaka desnice u EU “stvoriti zakonit put za udovoljavanje potreba lica koja mogu ući u Evropu i ograničiti opasnost da oni padnu u šake nečovječnih trgovaca ljudima”.

"Bitka protiv krijumčara migranata i njihovih mreža organizovanog kriminala zahtjeva najveću pažnju, brzo djelovanje i dugoročne, sveobuhvatne i opipljive akcione planove uz saradnju s trećim zemljama", istaknuto je u saopštenju ministara "Evropske narodne partije".

To je od ključne važnosti, naglasili su oni i naveli da se "mora ojačati policijska saradnja i pružiti pomoć vlastima duž krijumčarskih puteva na Zapadnom Balkanu".

Takođe su predočili da se moraju otkloniti korijeni migracija i "naći trajna rješenja za sukobe u našem susejdstvu, posebno kad je u pitanju slamanje islamskog terorizma tzv. Daeša/Islamske države Iraka i Sirije, koji teroriše velike djelove Bliskog istoka i Afrike".

EU, rečeno je, "mora pokrenuti diplomatske napore, zajedno s Amerikom i drugim međunarodnim partnerima da bi s druge zemlje poput Turske, Saudijske Arabije i Irana ubijedile u nužnost zajedničke strategije za hvatanje u koštac s tim globalnim izazovom".

Preporučujemo za Vas