Mađari djelimično zatvorili granični prelaz zbog bjekstva izbjeglica iz centra

Većina njih jutros odbija da uzme vodu i hranu koju im nude policajci i mađarski aktivisti
0 komentar(a)
Budimpešta voz, Foto: Reuters
Budimpešta voz, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.09.2015. 12:34h

Oko 300 migranata pobjeglo je jutros iz mađarskog izbjegličkog centra na granici sa Srbijom kod mjesta Reske, saopštila je mađarska policija zbog čega je privremeno i djelimično zatvoren taj granični prelaz sa Srbijom, Horgoš sa srpske strane.

"Prema procjeni oko 300 ilegalnih migranata prešlo je ogradu centra za prihvat migranata u Reskeu u 11.30, u dva talasa, i otrčali su prema autoputu M5", navela je mađarska policija u saopštenju i dodala da su "preduzete mjere za njihovo privođenje".

Stotine iznerviranih izbjeglica danima blokiranih kod željezničke stanice Keleti u Budimpešti počeli su danas da skupljaju svoje stvari i najavili da će krenuti pješke ka Beču.

Mađarska policija je stajala po strani i gledala kako se okupljaju izbjeglice, uglavnom mladići, i zvižde i uzvikuju slogane.

Oni kažu da im je dosta neizvjesnosti i čekanja ispred stanice i da su spremni da krenu pješke 240 kilometara do Beča. Grupa izbjeglica se sve više povećava a atmosfera je napeta, navodi agencija AP.

Hiljade izbjeglica i danas čeka vozove za zapadnu Evropu na stanici Keleti, a njih oko 500 odbija da izađe iz blokiranog voza u mjestu oko četrdeset kilometara od Budimpšete, navode novinari agencije Frans pres.

Međunarodni željeznički saobraćaj obustavljen je četvrti dan na budimpšetanskoj stanici Keleti, gdje se prema procjeni izvještača stranih agencija, nalazi preko 2.000 migranata koji i dalje čekaju u očajnim uslovima da vozovi prorade.

Stanica je bila dva dana zatvorena a stotine izbjeglica spavalo je ispred zgrade. Jedan voz koji je pušten juče otišao je samo četrdesetak kilometara zapadno od Budimpešte do mjesta gdje se nalazi izbjeglički centar, ali oko 500 migranata koji su tamo odbija da izađe iz voza i da se registruju u tom centru.

Većina njih jutros odbija da uzme vodu i hranu koju im nude policajci i mađarski aktivisti.

Mađarski premijer Viktor Orban juče je u Briselu branio stav svoje zemlje prema migrantima i rekao da se migranti moraju registrovati u zemlji ulaska u šengensku zonu u okviru koje je slobodno kretanje, navodeći da su to propisi Unije. On je takođe najavi uvođenje novih oštrijih mjera za regulisanje priliva migranata i mađarski parlament danas popodne treba o njima da raspravlja.

Mađarska koja je već sagradila ogradu na granici sa Srbijom i jedna je od glavnih tranzitnih zemalja u centralnoj Evropi za migrante, uglavnom Sirijce i Iračane koji bježe od rata i žele da stignu do bogatih zemalja zapadne Evrope.

Bonus video: