Tokom noći svakog sata po 100 migranata ušlo u Njemačku

Tokom jučerašnjeg dana u Njemačku je ušlo 3.709 migranata, što je više nego duplo u odnosu na dnevni prosjek prethodnih nedjelja, a većina njih dolazi vozom iz Mađarske, preko Austrije, u Minhen, prenijela je agencija AFP
4 komentar(a)
Migranti, Grčka, Foto: Reuters
Migranti, Grčka, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.09.2015. 11:46h

U Njemačku je tokom noći na svakih sat ulazilo više od 100 migranata, saopštila je danas policija.

Kako je navela federalna policija, u periodu od ponoći do šest sati ujutru, svakog sata je u prosjeku registrovano 109 ilegalnih ulazaka širom Njemačke.

Tokom jučerašnjeg dana u Njemačku je ušlo 3.709 migranata, što je više nego duplo u odnosu na dnevni prosjek prethodnih nedjelja, a većina njih dolazi vozom iz Mađarske, preko Austrije, u Minhen, prenijela je agencija AFP.

Tokom ove godine, njemačka policija je registrovala više od 125.000 ilegalnih ulazaka u zemlju. Ta brojka je prošle godine iznosila 57.000, a prije dvije godine 26.000.

Nales za ostanak obrazovanih izbjeglica

Njemačka ministarka rada Andrea Nales izjasnila se danas za mogućnost trajnog ostanka u zemlji visoko obrazovanih i onih izbjeglica, koje su se u Njemačkoj školovale i stekle diplomu.

"Onaj ko ovde stvarno završi školu, jeste dobro integrisan, govori njemački jezik, ima ovde perspektivu i zato bi ovdje trebalo da ima pravo i da trajno ostane", rekla je Nales danas njemačkoj televiziji ZDF i dodala da, međutim, postoji otpor takvoj ideji, naročito u njemačkim pokrajinama.

Nales je juče najavila da je za sljedeću godinu za investicije u socijalni život izbjeglica potrebno dodatnih 3,3 milijarde eura, a danas je izrazila nadu da će ministar finansija Volfgang Šojble ta sredstva i odobriti.

"Vjerujem da ćemo se dogovoriti", rekla je Nales.

Njemačka će za pokrivanje socijalnih izdataka za izbjeglice i njihovu integraciju u sledećoj godini uložiti dodatnih od 1,8 do 3,3 milijardi eura, izjavila je Nales i iznijela procjene da bi u 2019. godini troškovi za socijalna davanja i integraciju izbjeglica mogli da budu preko sedam milijardi eura.

"Naš cilj bi trebalo da bude da ljudi, koji ovde dođu, budu osposobljeni da rade", rekla je ona, prenose mediji.

Njemačka je preplavljena izbjeglicama, a kancelar Angela Merkel je za 24. septembar najavila novi program kojim bi trebalo da se izbjegličko pitanje brže i efikasnije rješava, a odbijeni vraćaju što brže u zemlje svog porijekla.

To se, kako navode mediji, odnosi prije svega na azilante sa Balkana, koji skoro da ni nemaju nikakvu šansu da ostanu u Njemačkoj. Oni se skoro u 100 odsto slučajeva vraćaju u zemlje svog porijekla, prenose mediji.

Bonus video: