Zeman odbacuje optužbe o ksenofobiji Čeha

Na konferenciji za novinare u Pragu Zeman je kazao da češki narod nije ksenofoban, a hiljade potpisnika apela da se društvo trgne i ustane protiv islamofobije predsjednik je pozvao da uzmu ​makar po jednog izbjeglicu u svoju kuću
57 pregleda 1 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 31.08.2015. 12:34h

Predsjednik Češke Miloš Zeman odbacio je danas optužbe iz zemlje i inostranstva​ da su Česi ksenofobni, zbog panike od muslimanskih izbjeglica.

Na konferenciji za novinare u Pragu Zeman je kazao da češki narod nije ksenofoban, a hiljade potpisnika apela da se društvo trgne i ustane protiv islamofobije predsjednik je pozvao da uzmu ​makar po jednog izbjeglicu u svoju kuću.

Češki predsjednik rekao je da po njegovoj procjeni talas izbjeglica neće slabiti već jačati.

Više hiljada potpisnika apela na inicijativu nekoliko stotina vodećih čeških naučnika i univerzitetskih profesora da se češko društvo trgne iz ksenofobije i islamofobije i prestane da o izbjeglicama govori i piše kao o zvjerima štetočinama koje dolaze da pobiju Čehe, Zeman je optužio da produbljuju otuđenost čeških elita od društva.

"Češki narod nije ksenofoban. To pokazuje i činjenica da u Češkoj živi nekoliko stotina hiljada stranaca, oko pet odsto populacije Češke koji su se asimilirali. U Češkoj ne postoji nikakva jaka ekstremistička stranka, kao što je Jobik u Madjarskoj ili Nacionalni front u Francuskoj", rekao je Zeman.

Madjare, ​Francuze ali i Britance, koji po njegovim riječima takve stranke imaju, Zeman je optužio da su ksenofobniji od Čeha.

"Svakom od nekoliko hiljada potpisnika tog apela protiv ksenofobije preporučio bih da uzme makar jednog izbjeglicu sebi kući i tako dokaže da nije ​egzibicionistički ​nadmeni licemjer", kazao je Zeman.

Predsjednik je u potpunosti podržao čvrsti stav češke vlade da odbije obavezujuće kvot​e​ za izbjeglice.

"Naravno, kada je već vlada dobrovoljno pristala da primi 1.500 izbeglica, želim da vjerujem da će ih temeljno provjeriti kako na našu teritoriju ne bi prošli borci Islamske države", rekao je Zeman.

Bonus video: