Švajcarska izbjegla recesiju

„Iako je Švajcarska izbjegla recesiju, efekti snažnog franka su se ipak značajno osjetili, u smislu usporavanja privrednog rasta“, rekao je šef direkcije za ekonomsku politiku pri Državnom sekretarijatu za ekonomiju
0 komentar(a)
Bern, Švajcarska, Foto: Shutterstock
Bern, Švajcarska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.08.2015. 06:52h

Bruto domaći proizvod (BDP) Švajcarske u drugom tromjesečju ove godine porastao je 1,2 odsto u odnosu na isti period prošle.

BDP je u poređenju sa prvim kvartalom bio veći 0,2 odsto, što znači da je ta zemlja izbjegla recesiju koju su neki analitičari najaviljivali.

U prvom kvartalu, BDP je pao 0,2 odsto, pa je više ekonomskih stručnjaka ocijenilo da postoji mogućnost recesije na nivou prvih šest mjeseci godine, zbog jake domaće valute, prenosi Capital.ba.

„Iako je Švajcarska izbjegla recesiju, efekti snažnog franka su se ipak značajno osjetili, u smislu usporavanja privrednog rasta“, rekao je šef direkcije za ekonomsku politiku pri Državnom sekretarijatu za ekonomiju (SECO).

Trgovinski bilans Švajcarske je u drugom kvartalu dao pozitivni impuls rastu, zbog pada uvoza i blagog rasta izvoza, od 0,5 odsto, poslije izvjesnog smanjenja u prvom kvartalu, čemu je najviše doprinijela industrija satova, precizne mehanike, kao i hemijsko-farmaceutska branša.

Suprotno, bilans usluga negativno je uticao na stopu rasta BDP-a u istom periodu.

Potrošnja domaćinstava dala je podršku BDP-u, zabilježivši rast od 0,3 odsto u prvoj polovini godine. Najviše se trošilo na zdravlje, prehrambene proizvode, odjeću i obuću, komunikacije, saobraćaj, kao i na zabavu i kulturu.

I javna potrošnja bila je u porastu i to po stopi od 0,2 odsto u drugom kvartalu. Investicije u opremu povećane su 1,5 odsto, u građevinarstvo 0,1 odsto, poslije pada u prvom kvartalu tekuće godine.

Bonus video: