Dvoje francuskih novinara optuženo zbog ucjene marokanskog kralja

Loran i Grasje poznati su po kritičkom pisanju o kralju. Oni su početkom 2012. objavili knjigu u kojoj se kritikuje Mohamed VI "Kralj predator"
0 komentar(a)
novinar, Foto: Shutterstock.com
novinar, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.08.2015. 11:08h

Francuske vlasti podigle su optužnicu protiv dvoje francuskih novinara pod sumnjom da su pokušali da ucjenjuju marokanskog kralja Mohameda VI, saopšteno je danas iz tužilaštva u Parizu.

U saopštenju se navodi da su novinari Erik Loran i Katrin Grasje pušteni na slobodu uz sudski nadzor pošto su im izrečene optužbe za ucjenu i iznudu novca. Oni su uhapšeni u četvrtak u Parizu.

Zastupnik marokanskog kralja francuski advokat Erik Dipon-Moreti rekao je da su novinari tražili tri miliona eura da ne objave kompromitujuću novu knjigu o Mohamedu VI.

Loran i Grasje poznati su po kritičkom pisanju o kralju. Oni su početkom 2012. objavili knjigu u kojoj se kritikuje Mohamed VI "Kralj predator". Izdanje španskog lista El Pais u kome su objavjeni odlomci iz knjige zabranjeno je u Maroku.

Prema navodima advokata Dipon-Moretija, slučaj je počeo 23. jula kada je Erik Loran kontaktirao kraljevski kabinet i tražio sastanak rekavši da priprema knjigu. Na sastanku on je navodno predložio da odustane od knjige ako dobije tri miliona eura.

Maroko je tada podnio tužbu u Parizu zbog čega je tužilaštvo pokrenulo istragu. U okviru istrage organizovani su sastanci novinara i predstavnika kralja, pod tajnim nadzorom policije.

Prema advokatu, dvoje novinara je izašlo sa pariskog sastanka u četvrtak sa značajnom akontacijom od po 40.000 eura.

Bonus video: