Njemačka: Zabrana javnog okupljanja u Hajdenau nezakonita

Merkel je u srijedu posjetila izbjeglički centar u Hajdenau, koji je prethodno bio meta protesta neonacista, i pozvala na toleranciju prema izbjeglicama, ali je tom prilikom dočekana od strane grupe krajnjih desničara uzvicima neodobravanja
2 komentar(a)
Hajdenau, Foto: Beta/AP
Hajdenau, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.08.2015. 14:59h

Regionalni sud u Drezdenu presudio je danas da je zabrana javnog okupljanja u gradu Hajdenau na istoku Njemačke, gdje su proteklih dana desničari održali više protesta protiv izbjeglica, nezakonita.

Lokalne vlasti su uvele zabranu okupljanja u Hajdenau kako bi spriječili reprizu nasilnih protesta neonacista održanih prošlog vikenda ispred centra za prihvat izbjeglica, u kojima je povređeno više desetina policajaca, prenijela je agencija AP.

Njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova je danas saopštilo da će u Hajdenau biti poslati pripadnici federalne policije kako bi pomogli lokalnim policijskim snagama u održavanju reda.

Većina građana Njemačke odobrava prihvat desetina hiljada izbjeglica koji svakog mjeseca stižu u njihovu zemlju, ali se njihovom dolasku sa druge strane protivi krajnje desničarska manjina.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u srijedu posjetila izbjeglički centar u Hajdenau, koji je prethodno bio meta protesta neonacista, i pozvala na toleranciju prema izbjeglicama, ali je tom prilikom dočekana od strane grupe krajnjih desničara uzvicima neodobravanja.

Bonus video: