Poljski predsjednik pohvalio čvrst stav Angele Merkel prema Rusiji

Nedavno izabrani poljski predsjednik najavio je da će u petak sa njemačkom kancelarkom u Berlinu razgovarati o tome da se još poveća pritisak na Rusiju, a takođe i o jačem vojnom prisustvu NATO na istočnom krilu, između ostalog i u Poljskoj
3 komentar(a)
Andžej Duda, Foto: Reuters
Andžej Duda, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.08.2015. 11:27h

Poljski predsejdnik Andžej Duda pohvalio je uoči predstojeće posjete Berlinu čvrst i odlučan stav njemačke kancelarke Angele Merkel prema Rusiji i apelovao da ga podrži cijela Evropska unija kako bi se Rusija natjerala da se vrati na stanje prije izbijanja sukoba i vrati Krim Ukrajini, javljaju poljski mediji.

"Smatram da kancelarka Angela Merkel zastupa veoma odlučan stav prema Rusiji. Želio bih da cijela Evropa podrži njen stav. Jedino na taj način možemo da postignemo rezultate - da se sukob okonča, a ne da ostane samo zamrznut", izjavio je Duda u intervjuu čiji prvi dio danas objavljuje njemački list Bild.

Nedavno izabrani poljski predsjednik najavio je da će u petak sa njemačkom kancelarkom u Berlinu razgovarati o tome da se još poveća pritisak na Rusiju, a takođe i o jačem vojnom prisustvu NATO na istočnom krilu, između ostalog i u Poljskoj.

"Rusija je prekršila međunarodno pravo. Ne možemo da pređemo preko toga i da se bavimo dnevnim stvarima. Moramo da zahtijevamo vraćanje na status kvo. Evropa mora da zahtjeva od Rusije da vrati Krim", izjavio je Duda.

Na pitanje šta misli u ulasku Ukrajine u NATO Duda je odgovorio da to trenutno nije na dnevnom redu i da je prvo neophodan trajni mir i stabilni uslovi.

Duda je odbacio navode da bi sa njim na čelu Poljske odnosi Varšave i Berlina mogli ponovo da se vrate u ledeno doba, kao u vrijeme vladavine braće Kačinjski od 2005. do 2007. godine, kada je Leh Kačinjski bio predsjednik Poljske, a njegov brat blizanac Jaroslav predvodio vladu.

"Odnosi između Varšave i Berlina su uvek bili bolji nego mišljenje o njima. Učiniću sve da tako bude i dalje. Veoma poštujem Njemce. Moja supruga je nastavnica njemačkog jezika i mnogo puta smo putovali po toj zemlji", kazao je Duda.

Njemačka po riječima novog poljskog predsjednika ne mora da se plaši od njegove revolucije u spoljnoj politici.

"Njemačka je naš najveći i najvažniji susjed. Privredno i politički. Naše veze su veoma dobre i želio bih da takve i ostanu", rekao je Duda.

Njemački analitičari i mediji od novog predsjednika, a posebno ako na parlamentarnim izborima u jesen u Poljskoj pobijedi opoziciona konzervativna stranka Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog čiji je Duda član, očekuju pogoršanje odnosa zbog pritiska Varšave na Berlin da se zaoštre kurs prema Rusiji a NATO razmjesti baze na istočnom krilu, dok je Njemačkoj stalo da se kako tako poštuje sporazum NATO Rusija iz 1997. godine.

Njemački analitičari ipak upozoravaju da za razliku od braće Kačinjski sa njihovim otvorenim antinjemačkim izjavama, kod Andžeja Dude tokom predizborne kampanje nije bilo uopšte antinjemačkih parola.

"Duda je shvatio da u današnjoj Poljskoj više ne garantuje uspjeh to da se bude protiv Njemačke. Duda je političar nove generacije, daleko pragmatičniji od stare garde Prava i Pravde", kazao je portalu Virtualna Polska njemački analitičar Stefan Bastos.

Bonus video: