Merkel i Oland pozivaju na zajednički odgovor EU na izbjegličku krizu

"Nakon strašnih slika iz Hajdenaua u Saksoniji, želim da kažem da snažno osuđujem nasilje koje se tamo dogodilo i da je atmosfera rasizma koju smo tamo vidjeli neprihvatljiva", rekla je Merkel
1 komentar(a)
Angela Merkel, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Angela Merkel, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.08.2015. 16:29h

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Fransoa Oland pozvali su danas na zajednički odgovor EU na najgoru izbegličku krizu koja je pogodila Evropu poslije Drugog svjetskog rata.

"Moramo da stvorimo jedinstven sistem za pravo na azil", rekao je Oland u kratkom obraćanju uoči razgovora, istakavši da je priliv izbjeglica iz kriznih zona u svijetu "izuzetna situacija koja će potrajati neko vrijeme", prenio je AFP.

Merkel, čija zemlja očekuje rekordnih 800.000 zahtjeva za azil ove godine, rekla je da Njemačka i Francuska takođe očekuju od svih članica EU da se "što prije" saglase sa postojećom politikom prema izbjeglicama u EU.

Inače, kancelarka je osudila nasilne proteste protiv izbjeglica u gradu Hajdenau tokom vikenda rekavši da je sramotno što su desničarski ekstremisti dobili široku podršku tamošnje lokalne zajednice.

"Nakon strašnih slika iz Hajdenaua u Saksoniji, želim da kažem da snažno osuđujem nasilje koje se tamo dogodilo i da je atmosfera rasizma koju smo tamo vidjeli neprihvatljiva", rekla je ona.

Prema njenim riječima, odbojno je vidjeti kako desničarski ekstremisti i neonacisti izražavaju svoju mržnju.

"Ali jednako je sramno vidjeti kako njemački građani, čak i porodice sa decom to podržavaju, maršujući sa njima. Mogu samo da ponovim da je Njemačka zemlja koja poštuje dostojanstvo svakog pojedinca", naglasila je ona.

Bonus video: