Porošenko: Pobunjeničke teritorije su Mordor

U govoru povodom Dana nezavisnosti, predsjednik Petro Porošenko je rekao da Ukrajina ne smije biti zadovoljna, iako su se neprijateljstva uglavnom smirila
3 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.08.2015. 16:15h

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko obećao je da će povećati broj vojnika za odbranu od napada proruskih separatista.

On je upozorio svoje zemljake da još postoji opasnost od "velike invazije" Rusije.

U govoru povodom Dana nezavisnosti, predsjednik Petro Porošenko je rekao da Ukrajina ne smije biti zadovoljna, iako su se neprijateljstva uglavnom smirila.

U demonstraciji sile, hiljade ukrajinskih vojnika promarširale su s lakim naoružanjem centrom Kijevu tokom parade kojom je obilježena godišnjica nezavisnosti od Sovjetskog Saveza 24. avgusta 1991.

"Mi se zalažemo za mir, ali nismo pacifisti. Moramo proći i kroz ovu, 25. godinu nezavisnosti, kao da je krhka poput leda. Moramo shvatiti da i najmanji pogrešan korak može biti fatalan. Rat za nezavisnost je još u toku”, rekao je Porošenko.

Porošenko nije rekao koliko će još vojnika poslati u istočnu Ukrajinu.

On je rekao da je Rusija nagomilala 50.000 vojnika na granici sa Ukrajinom i da je pobunjenicima isporučila 500 tenkova i 400 komada artiljerije.

Porošenko je rekao da je Rusija oprezna prema mogućnosti otvorene invazije, te umjesto toga razvija drugu strategiju: sije razdor širom Ukrajine i kvari joj odnose sa zapadnim saveznicima.

Porošenko je pobunjeničke teritorije na istoku i njihovu budućnost uporedio s carstvom zla, "Mordorom" iz Tolkinovog romana "Gospodar prstenova".

Predsjednici Ukrajine, Francuske i Nemačke sastaju se večeras u Berlinu da bi razgovarali o mogućnosti mirnog okončavanja ukrajinske krize. Moskva ne šalje svog predstavnika u Berlin, ali je rekla da će pažljivo pratiti taj sastanak. Jedan visoki francuski zvaničnik je nagovijestio da se razgovori s Rusijom mogu očekivati "u narednih nekoliko nedjelja".

Bonus video: