Predsjednik Poljske pod istragom zbog zloupotrebe novca

Istragu je danas po službenoj dužnosti povelo tužilaštvo, a premijerka Eva Kopač izrazila nadu da će predsjednik brzo razjasniti aferu
0 komentar(a)
Andžej Duda, Foto: Reuters
Andžej Duda, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.08.2015. 15:09h

Tužilaštvo u Varšavi povelo je danas istragu da bi provjerila da li je novi predsjednik Poljske, Andžej Duda, od 2012. do 2014. godine, kada je bio poslanik, zloupotrebio poslaničke dnevnice za putovanje u Poznanj, gdje nema kancelariju, o trošku Sejma parlamenta, a radi privatnog predavanja na tamošnjem Univerzitetu.

Aferu je danas započeo nedjeljnik Njusvik koji je objavio je da je Duda, kao poslanik opozicione konzervativne stranke Pravo i Pravda u Krakovu, nekoliko godina putovao u drugi grad, Poznanj, na drugom kraju Poljske, navodno zbog poslaničkih obaveza, i to kada je, kao profesor prava, tamo držao predavanja na Pedagoškom i upravnom fakultetu.

Od 2012. do 2014. godine Duda je 17 puta letio na liniji Varšava-Poznanj o trošku Sejma, a šest puta je na isti način platio i prenoćište.

Njusvik je sabrao da je Duda potrošio 2.750 eura iz kase Sejma, a uporedo od predavanja zaradio više od 70.000 eura.

Istragu je danas po službenoj dužnosti povelo tužilaštvo, a premijerka Eva Kopač izrazila nadu da će predsjednik brzo razjasniti aferu.

"To su informacije iz medija. Nadam se da će, po dobroj parlamentarnoj tradiciji, predsjednik Duda objasniti stvari", kazala je predsjednica Sejma Malgožata Kidava-Blonjska i dodala da Sejm priprema novi transparentniji način obračuna troškova.

Bonus video: