Španija: Žena bez letačkog iskustva spustila avion

Na snimcima razgovora koje je objavio list Dnevnik Sevilje, čuje se kontrolor koji govori ženi: "Nastavićeš i sletjećeš bez ikakvih problema, okej?"
2 komentar(a)
mali avion, Foto: Shutterstock
mali avion, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.08.2015. 19:58h

Jedna Španjolka koja nikada ranije nije upravljala avionom, uspjela je da prinudno prizemlji ultralaku letjelicu kod Sevilje, pošto je njen muž - pilot, izgubio svijest tokom leta, saopšile su danas tamošnje vlasti.

Žena koja je u nedjelju pri prinudnom slijetanju pretrpjela mnogobrojne povrede, u bolnici je u Sevilji, dok je njen muž umro, možda još tokom leta.

Portparolka španske službe za hitnu pomoć je rekla da žena "nije imala predstavu" o tome kako da upravlja letjelicom i da su joj kontrolori leta sat i po objašnjavali kako da je prinudno spusti.

Na kraju je sletjela u jedan voćnjak, tri kilometra od piste aerodroma Sevilje.

Na snimcima razgovora koje je objavio list Dnevnik Sevilje, čuje se kontrolor koji govori ženi: "Nastavićeš i sletjećeš bez ikakvih problema, okej?".

Portparolka Udruženja kontrolora leta USCA rekla je da je žena imala mnogo sreće jer kontrolori koji su bili u smjeni i objašnjavali joj kako da sleti, umiju da upravljaju baš takvim letjelicama.

Ona je dodala da je žena jedva znala i da tumači kompas, a dodatna teškoća je bila to što je avion letio iznad oblaka, te nije vidjela tlo.

Kada je njen muž izgubio svijest, telefonirala je prijatelju - pilotu koji je o problemu obavijestio kontrolu leta, saopštila je služba za hitnu pomoć.

Bonus video: