Uhapšeno pet gradskih funkcionera kurdskih gradova u Turskoj

U Turskoj vlada politička kriza zbog višemjesečnog neuspjeha vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) da formira koalicionu vladu pošto nije dobila apsolutnu većinu na junskim parlamentarnim izborima
0 komentar(a)
lisice, hapšenje, Foto: Shutterstock
lisice, hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.08.2015. 17:57h

Pet lokalnih funkcionera iz gradova s većinskim kurdskim stanovništvom u Turskoj uhapšeno je pod sumnjom da su pokušali da "unište jedinstvo" turske države, pozivajući na autonomiju tog jugoistočnog regiona, javila je danas agencija Anadolija.

Uhapšena su dva gradska funkcioneri grada Sur, u pokrajini Dijarbakir, jedan iz grada Silvan, kao i dvojica iz područja Hakari, na granici sa Sirijom i Irakom.

Turski sud ih tereti za pokušaj "uništavanja jedinstva i integriteta države", javila je turska agencija i dodala da se za sada ne zna kada će biti suđenje.

Svi uhapšeni su članovi Stranke za mir i demokratiju (BDP) bliske prokurdskoj stranci HDP (Demokratska stranka naroda), koja je na prošlim parlamentarnim izborima postigla najbolji rezultat u svojoj istoriji, sa oko 13 odsto glasova što joj je donijelo 80 poslanika u Skupštini.

Lokalni mediji su prenijeli da su svi uhapšeni još prošle nedjelje u okviru istrage o podsticanju autonomističkih nastrojanja okruga Silopi i Čizre, u pokrajini Sirnak, i zbog njihove nedavne izjave da više ne priznaju turske institucije.

U Turskoj vlada politička kriza zbog višemjesečnog neuspjeha vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) da formira koalicionu vladu pošto nije dobila apsolutnu većinu na junskim parlamentarnim izborima.

Raniji premijer Ahmet Davutoglu odustao je od nastojanja da formira novu koalicionu vladu i vratio je mandat Erdoganu.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je u petak rekao da će u ponedjeljak, po formalnom isteku zakonskog roka za formiraje Vlade, tražiti održavanje novih poslaničkih izbora 1. novembra.

Bonus video: