Predsjednici Estonije i Poljske: NATO mora dalje na istok

"Svijet koji se mijenja i imperijalne tendencije koje oživljavaju, moraju da najteraju i NATO da se promijeni", rekao je Duda
3 komentar(a)
Andžej Duda, Tomas Henrik Ilves, Foto: Reuters
Andžej Duda, Tomas Henrik Ilves, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.08.2015. 17:43h

Predsjednici Poljske i Estonije, Andžej Duda i Tomas Hendrik Ilves, upozorili su danas u Talinu, na godišnjicu Pakta Hitlerove Njemačke i Staljinovog Sovjetskog saveza o nenapadanju, da se svijet promijenio i da, ako su baze NATO do 1989. godine bile direktno na istočnim granicama Alijanse, sada je vrijeme da se pomjere dalje na istok, u nove, postkomunističke članice.

"Ja lično imam povoda da smatram da naš istočni susjed (Rusija) na taj prostor gleda kao na najranjiviju zonu NATO. To je mjesto gdje nalajkše može da isproba odlučnost i spremnost NATO", kazao je estonski predsjednik na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Predsjednik Estonije naglasio je da NATO mora dalje da razvija vojne kapacitete, da odgovori novim izazovima i da pošalje jasnu i nedvosmislenu poruku da najozbiljnije namjerava da kolektivno brani svakog svog pojedinačnog člana.

"Baze NATO su prije 1989. godine bile razmještene na samoj istočnoj granici saveza, zato sada moraju da se pomjere dalje na istok. Nakon 1989. godine odigrale su se velike promjene i istovremeno su se pomjerile granice bezbjednosti u regionu. To znači da treba revidirati stav gdje bi sada trebalo da budu te baze", kazao je Andžej Duda.

Poljski predsjednik je istakao da bi otvaranje baza ili trajno stacionaranje vojne tehnike u Poljskoj, baltičkim republikama i Rumuniji bilo ne samo istorijski, već i aktuelno opravdano.

"Svijet koji se mijenja i imperijalne tendencije koje oživljavaju, moraju da najteraju i NATO da se promijeni", rekao je Duda.

Novi poljski predsjednik je neuobičajeno za svoju prvu inostranu posetu odabrao Estoniju, umjesto Brisela ili Berlina gde su na početku mandata odlazili prethodni poljski predsjednici. I to je učinio baš na današnji dan - na godišnjicu Pakta Ribentrop-Molotov, kao uvod diplomatske ofanzive Poljske za to da NATO ojača svoje istočno krilo bazama ili osjetnijim, i to stalnim, a ne samo povremenim, rotacionim prisustvom savezničkih vojnika.

"Današnji dan je poseban za Estonce, ali i za Poljake, Litvance, Fince i Rumune. Te zemlje su bile obuhvaćene Paktom Ribentrop-Molotov, konkretno njegovim tajnim protokolom, koji je bio protokol agresije... Danas se o tom paktu ne govori na zapadu Evrope. Malo se zna da je to bilo flagrantno kršenje međunarodnog prava", kazao je danas Duda na predavanju o značaju međunarodnog prava.

Novi poljski predsjednik je upozorio da na svijetu nema mira bez poštovanja međunarodnog prava.

"Ne smijemo da pristajemo na to da se narušavaju granice. Na miran ali odlučan način moramo da tjeramo da se poštuje međunarodno pravo", rekao je u Talinu Andžej Duda.

Konzervativci iz stranke Pravo i Pravda, a posebno pokojni predsjednik Poljske Leh Kačinjski čije političko nasljeđe Duda nastavlja kao njegov nekadašnji bliski saradnik, svojevremeno su oštro kritikovali poljsku vlado zato što je priznala nezavisnost Kosova jer su upozoravali da narušavanje granica može da bude opasan presedan koji će Rusiji dati odriješene ruke za podršku separatistima i za aneksije suverenih teritorija susjednih zemalja.

Bonus video: