Njemačka za novu politiku azila u EU

"Nalazimo se u situaciji da je samo nekoliko zemalja preuzelo odgovornost", naveli su Gabriel i Štajnmajer koji se zalažu za zajednički "evropski kodeks o azilu" koji bi garantovao isti status azilantima u cijeloj EU
0 komentar(a)
Zigmar Gabrijel, Foto: Reuters
Zigmar Gabrijel, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.08.2015. 14:07h

Politika prava na azil u Evropskoj uniji (EU) treba da bude ujedinjena i pojačana kako bi izbjeglice bile na pravilan način raspoređene po zemljama Unije, izjavili su danas njemački vicekancelar Zigmar Gabrijel i šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

"Reakcija koja je do sada bila prema izbjeglicama nije srazmjerna onome što Evropa može da učini", navodi se u zajedničkom tekstu Gabrijela i Štajnmajera objavljenom u listu Frankfurter algemajne zontagscajtung (FAS).

Njemački zvaničnici su ocijenili da je "neophodna pravična raspodjela izbjeglica u EU". Njemačka ove godine očekuje rekordnih 800.000 izbjeglica koje će tražiti azil.

"Nalazimo se u situaciji da je samo nekoliko zemalja preuzelo odgovornost", naveli su Gabriel i Štajnmajer koji se zalažu za zajednički "evropski kodeks o azilu" koji bi garantovao isti status azilantima u cijeloj EU.

Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) pozvao je prošle nedjelje na hitnu akciju zbog priliva izbjeglica u Evropu koja se suočava s najvećom humanitarnom krizom od Drugog svjetskog rata.

Bonus video: