Porošenko koalicinom partnerima: Podržimo promjenu Ustava

Predložena izmjena zakona je podjelila pro-zapadnu koaliciju, pa još nije sigurno da li će Vlada prikupiti neophodnih 226 glasova u Vrhovnoj Radi kojim bi amadman prošao
0 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.08.2015. 10:11h

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, pozvao je sve političke partije u zemlji, da podrže njegov plan za ustavne promejene. Porošenko je naglasio, da je cilj brže okončanje separatističkog sukoba na istoku Ukrajine, i poraz, kako je sam naglasio, "ruskog agresora".

Ukrajinski predsjednik je iskoristio ceremoniju Podizanja zastave, koja prethodi Danu Nezavisnosti, da poruči svojim koalicionim partnerima da je pravo vrijeme da se prevaziđu sve sumnje i nesuglasice unutar kolaicije, i da glasaju u korist amadmana koji bi dao poseban status separatističkim djelovima istočne Ukrajine.

Predložena izmjena zakona je podjelila pro-zapadnu koaliciju, pa još nije sigurno da li će Vlada prikupiti neophodnih 226 glasova u Vrhovnoj Radi kojim bi amadman prošao.

Nekoliko partija iz vladajuće koalicije se plaši da podrži prijedlog, jer se nalaze pod pritiskom militantnih paravojnih grupa, koje su striktno protiv bilo kakvog davanja ustupka proruskim separatistima.

Amadman, u koliko prođe, donio bi decentralizaciju Ukrajine, pa bi regioni imali veću upravljačku moć nad sopstvenom politikom.

Porošenko je rekao da radi ono što obuhvata dio njegove obaveza sa Mirovnog sporazuma u Minsku, koji obuhvata održavanje lokalnih izbora na istoku zemlje.

Ukrajinske vlasti su mobilisale veliki broj pripadnika MUP-a Ukrajine, kako bi pojačali bezbjednost uoči proslave Dana nezavisnosti.

Bonus video: