Bivši šef njemačke diplomatije za novi početak sa Putinom

"Rusija je još uvijek velika sila. Još uvijek postoje dvije dominirajuće atomske sile na svijetu koje garantuju stabilnost u toj oblasti...", rekao je Genšer
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.08.2015. 19:38h

Bivši šef njemačke diplomatije Hans-Ditrih Genšer pozvao je, povodom zaoštrenih borbi u Ukrajini, na novi početak u odnosima sa Rusijom i izjavio da on ruskog predsjednika Vladimira Putina doživljava kao pragmatičnog političara.

Genšer je za njemački dnevnik "Zidojče cajtung" izjavio da je stara politika konfrontacija neprimjerena ovom vremenu i da sankcije Zapada prema Rusiji nisu pokazale dejstvo kakvom su se, kako je rekao, nadali njihovi inicijatori.

"Mi živimo u globalizovanom svijetu i potrebna je snaga svih da bi se riješili problemi", rekao je Genšer.

On je dodao da je Putina doživio kao pragmatičnog političara i da je zato na Zapadu da se obrati "politički i privredno oslabljenoj Rusiji".

"Ako neko postaje slab, potrebno mu je dati ruku, on to neće zaboraviti. Ako čovjek povuče nazad ruku, ni to neće zaboraviti", rekao je Genšer.

Ovo nije prvi put da se Genšer založio za poboljšanje odnosa sa Rusijom, objašnjavajući svoje zahtjeve centralnom ulogom Rusije.

"Povodom potpuno nove vrste prijetnje kroz nasilje IS, moramo prepoznati da su zajednički interesi sa Rusijom veći nego što su razlike", rekao je Genšer ranije u intervjuu za "Bild am Zontag" i dodao da on zbog toga apeluje za novi početak u odnosima sa Rusijom.

"Rusija je još uvijek velika sila. Još uvijek postoje dvije dominirajuće atomske sile na svijetu koje garantuju stabilnost u toj oblasti...", rekao je Genšer.

On je kritički reagovao na politiku Moskve prema Ukrajini, ali i na politiku Evropske unije.

"Putinov postupak prema Ukrajini nije, naravno, prihvatljiv. Ali, radi se o oblikovanju jednog stabilnog svjetskog poretka", rekao je Genšer i ukazao da je i EU pravila greške.

Bonus video: