Najmanje 31 policajac povrijeđen u sukobima sa desničarima

Šef podružnice partije Zeleni u Saksoniji Jirgen Kasek rekao je da su na skupu desničara "tekle rijeke piva" i da je bilo premalo policije da obezbjeđuje demonstracije
2 komentar(a)
Hajdenau, Foto: Beta/AP
Hajdenau, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.08.2015. 19:02h

Najmanje 31 njemački policajac povrijeđen je prošle noći u Hajdenau, u sukobima sa desničarima koji su demonstrirali protiv azilanata, javljaju njemački mediji, ukazujući da je situacija u tom mjestu u Saksoniji ponovo pod kontrolom.

Ekstremno desna Nacionaldemokratska partije (NPD) pozvala je na proteste na kojima su, kako prenose njemački mediji, dijelom pijani desničari bacali flaše i kamenje na policiju koja je sinoć obezbjeđivala skup.

Policija je pokušala da stanje zadrži pod kontrolom, uz pomoć suzavca i biber-spreja, a jedan broj demonstranata je uhapšen.

Ovog vikenda nadležne službe pokušavaju da određeni broj migranata smjeste u napuštenu halu u Hajdenau i računaju sa daljim sukobima sa desničarima i protivnicima izbjeglica, prenose mediji.

Više svjedoka iz ovog građa u njemačkoj pokrjaini Saksoniji, koja se bori sa "rupama u budžetu" i desničarima u parlamentu, govore, kako prenose mediji, da se tokom demonstracija čulo "Njemačka Njemcima", "Stranci napolje" i druge parole mržnje prema strancima.

Šef podružnice partije Zeleni u Saksoniji Jirgen Kasek rekao je da su na skupu desničara "tekle rijeke piva" i da je bilo premalo policije da obezbjeđuje demonstracije.

NPD je partija čiju zabranu su mnogi tražili i prebacuju joj nepoštovanje univerzalnih ljudskih prava, odbijanje višepartijskog sistema, antisemitizam i rasizam.

Osim toga, NPD je "otvorila vrata" i za "grupe s nasilnim potencijalom", kažu eksperti u prilog zabrane, koji sumnjaju da NPD ima direktne veze sa terorističkom ćelijom NSU, optuženom svojevremeno za ubistvo osam Turaka, jednog Grka i jedne njemačke policajke.

NPD je do prošlih pokrajinskih izbora u Saksoniji bila parlamentarna stranka, tako da su neonacisti sjedjeli u parlamentu u Drezdenu, gradu bujne ljepote i burne prošlosti.

Njemačka se sada suočava sa ogromnim brojem izbjeglica, a savezna vlada je prije dva dana izašla sa očekivanom brojkom od čak 800.000 ljudi, koliko se očekuje do kraja godine, što je skoro duplo više od prvobitnih vladinih prognoza.

Bonus video: