UPRKOS KRIZI U SVIJETU

Evropske banke među najsigurnijim u svijetu

Analizom poslovanja 500 najvećih svjetskih banaka i njihovih rejtinga, koje su prošle godine dobili od bonitetnih agencija Fitch, Standard's (S) i Moody's, utvrđeno je da je najsigurnija banka na svijetu njemačka razvojna KfW
0 komentar(a)
bankomat, Foto: Vesko Belojević
bankomat, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.08.2015. 15:28h

Evropske banke su među najsigurnijima na svijetu, uprkos krizi u Grčkoj koja je protresla cijeli stari kontinent, piše Global Finance magazin.

Analizom poslovanja 500 najvećih svjetskih banaka i njihovih rejtinga, koje su prošle godine dobili od bonitetnih agencija Fitch, Standard&Poor's (S&P) i Moody's, utvrđeno je da je najsigurnija banka na svijetu njemačka razvojna KfW, sa aktivom od 640,95 milijardi USD.

Sljede je švajcarska Zurich Cantonal bank (ZKB), a zatim po dvije njemačke i holandske - Landwirtschaftliche Rentenbank i L-Bank, odnosno Bank Nederlandse Gemeenten i Nederlandse Vatersapsbank.

Na sedmom mjestu nalazi se njemačka NRW.BANK, a sljedi je francuska Caisse des Dépôts et Consignations (CDC).

Među prvih deset najsigurnijih banaka sve su evropske, da bi se tek na 11-tom našla kanađanska TD Bank. Među veoma sigurnim bankama nalaze se takođe i singapurske i australijske.

Preporučujemo za Vas