Poljski sud: Skrnavljenje spomenika Crvenoj armiji patriotski čin

Slučajni prolaznik primjetio je prvo napis "crvena zaraza", zatim vidio kako mladići polivaju spomenik crvenom farbom i bježe, ali uspio je da zapamti registarske tablice i mladiće je nakon nekoliko minuta privela policija
68 pregleda 12 komentar(a)
Varšava, Foto: Mariusz Cieszewski / Polska.pl
Varšava, Foto: Mariusz Cieszewski / Polska.pl
Ažurirano: 21.08.2015. 09:54h

Sud u Varšavi odustao je od kažnjavanja dvojice Poljaka za to što su prije četiri godine oskrnavili spomenik zahvalnosti Crvenoj armiji u Varšavi jer izlivanje crvene boje na spomenik uz napis "crvena zaraza" po ocjeni suda nije bilo vandalizam, već patriotski čin.

Spomenik koji zbog kipova vojnika Varšavljani nazivaju Četiri spavača oskrnavila su dvojica 19-godišnjaka iz Varšave 17. septembra 2011. godine na godišnjicu upada Crvene armije u istočne oblasti Poljske, 1939. godine na osnovu tajnog aneksa Pakta Ribentrop-Molotov o nenapadanju izmedju Njemačke i Sovjetskog Saveza.

Slučajni prolaznik primjetio je prvo napis "crvena zaraza", zatim vidio kako mladići polivaju spomenik crvenom farbom i bježe, ali uspio je da zapamti registarske tablice i mladiće je nakon nekoliko minuta privela policija.

U proljeće 2013. godine osudjeni su za skrnavljenje spomenika na 10 mjeseci zatvora uslovno uz obavezu da odrade 20 sati društveno korisnih radova.

Advokati su se na presudu žalili, a u nastavku sudjenja presuda je ukinuta pošto je sudija Eva Grabovska naprasno konstatovala da taj spomenik crvenoarmejcima koji su položili živote oslobodjajući Poljsku od Hitlerovih nacista, a koji u Varšavi stoji od novembra 1945. godine, u stvari i nije spomenik onako kako to definiše zakon.

Na žalbu tužilaštva sud u Varšavi preinačio je juče i tu presudu, potvrdio da Četiri spavača zaista jesu spomenik, ali da slave komunizam i zato skrnavljenje takvog spomenika ne može biti vandalizam već patriotski čin i mladići neće biti kažnjeni, javljaju danas poljski mediji.

Varšavski odbornici našli su pre četiri godine način kako da se elegantno reše neželjenog spomenika koji je medju Poljacima izazivao oduvek kontroverze - demontirali su ga i smestili u muzej navodno zbog izgradnje druge linije metroa.

Kako su se pogoršavali odnosi sa Rusijom poslije izbijanja sukoba u Ukrajini jačalo je uvjerenje da spomenik ne treba vraćati na javni prostor i uprkos kritikama iz Moskve u februaru ove godine varšavski odbornici izglasali su da spomenik ostane zatvoren u magacinu iako je staro mjesto nakon otvaranja nove dionice metroa spremno.

Bonus video: