Valensa: Svi želimo Rusiju koja umjesto da plaši Zapad sarađuje

"Imamo sreću u nesreći, zato što da je Putin ujedinio ruske manjine u postkomunističkim zemljama mogao je da obnovi Sovjetski Savez", kazao je Valensa
3 komentar(a)
Leh Valensa, Foto: Reuters
Leh Valensa, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.08.2015. 08:54h

Bivši poljski predsjednik Leh Valensa upozorio je povodom zategnutih odnosa Zapada i Rusije da bi svi željeli Rusiju koja sa Zapadom sarađuje umjesto da ga plaši, ali da cijela zemlja na čelu sa predsjednikom Vladimirom Putinom mentalno kaska 30 do 50 godina za svijetom i da ne vjeruje u demokratiju.

"Imamo sreću u nesreći, zato što da je Putin ujedinio ruske manjine u postkomunističkim zemljama mogao je da obnovi Sovjetski Savez. Za njega je loše što to nije učinio, već je na sreću za nas postupio drugačije. Svako bi želio da Rusija sarađuje sa Zapadom a ne da plaši Zapad. Svako bi želio takvu Rusiju", kazao je Valensa poljskoj televiziji TVP.info.

Nekadašnji vođa otpora Poljaka komunističkom režimu ocijenio je da je problem to što Rusi mentalno kasne za Zapadom 30 do 50 godina.

"Cijela Rusija na čelu sa svojim predsjednikom mentalno kasni 30 do 50 godina za ostatkom svijeta. Tamo nikada nije bilo demokratije, ne vjeruju u nju, nisu to proživjeli", rekao je Valensa.

Iako je kritikovao plan inostranih posjeta novog predsjednika Poljske Andžeja Dude da umjesto da prvo ide u Brisel, Berlin i Pariz, putuje u Estoniju kao izraz solidarnosti s baltičkim zemljama koje vjeruju da za njih Rusija predstavlja konkretnu i realnu prijetnju, Valensa je apelovao da Poljaci novom predsjedniku ipak daju vremena.

"Sa političkog aspekta tekućih interesa, to nisu dobre ideje. Moramo ipak da mu damo više vremena, da vidimo šta će biti dalje, šta će srediti, koga će ubijediti. Dajmo mu šansu, jer možda nismo svjesni stvari koje vidi predsjednik", kazao je Valensa.

Andžej Duda najavio je kada je početkom avgusta stupio na funkciju da će u prvih godinu dana voditi intenzivnu diplomatsku ofanzivu da ubijedi zapadne saveznike, na čelu s Njemačkom, da u postkomunističkim članicama NATO, prije svega baltičkim republikama i Poljskoj, otvori stalne baze koje do sada tu nisu bile razmještene i pojača vojno prisustvo.

Prve konkretne rezultate svoje ofanzive i pojačane garancije bezbjednosti za zemlje istočnog krila NATO-a koje bi prestale da igraju ulogu svojevrsne tampon zone prema Rusiji, Duda priželjkuje već na samitu NATO-a u Varšavi sljedeće godine, iako je u intervjuu za američki portal Politiko sinoć izjavio da prema prvim reakcijama kod saveznika u Berlinu vidi prema tim planovima veliku skepsu.

Bonus video: