Grčka isplatila Evropskoj centralnoj banci 3,4 milijardi eura duga

Zemlje zone eura odobrile su sinoć da se Grčkoj isplati prva tranša od 23 milijarde eura iz novog, trećeg međunarodnog paketa finansijske pomoći
0 komentar(a)
Grčka banka, Foto: Reuters
Grčka banka, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.08.2015. 08:12h

Grčka je danas isplatila Evropskoj centralnoj banci 3,4 miliona eura duga, pošto su juče ministri finansija eurozone odobrili isplatu Grčkoj prve tranše od 23 milijardi eura nove pomoći, saznaje se iz izvora bliskih vladi.

Ta suma koja se sastoji od 3,2 milijardi eura glavnice i 200 miliona eura kamate uplaćena je Evropskoj centralnoj banci jutros, kao i 7,16 milijardi eura za vraćanje zajma za premošćavanje koji je ECB Grčkoj dala prošlog mjeseca da bi mogla da ispuni dospjele obaveze prema MMF-u i prema toj banci.

Zemlje zone eura odobrile su sinoć da se Grčkoj isplati prva tranša od 23 milijarde eura iz novog, trećeg međunarodnog paketa finansijske pomoći, vrijednog ukupno 86 milijardi eura.

Ministri finansija 19 zemalja zone eura su time omogućili Grčkoj da danas isplati 3,4 milijarde eura duga Evropskoj centralnoj banci, saopštio je Evropski mehanizam stabilnosti (EMS). Upravni savjet EMS-a, koji čine ministri finansija devetnaestorice je "odobrio program za Grčku od najviše 86 milijardi eura finansijske pomoći tokom tri godine", piše u saopštenju.

Grčka će odmah dobiti 23 milijarde eura, potvrdio je juče izvor koji se bavi njenim problemom.

Bonus video: