HAPŠENJA U ISTANBULU

Turska: Velika policiijska operacija protiv ekstremne ljevice

Više osumnjičenih uhapšeno je u raciji policije u kvartovima Sarijer i Baltalimani, koji se nalaze na evropskoj obali grada, javila je novinska agencija Dogan
0 komentar(a)
Istanbul, Turska policija, Foto: Reuters
Istanbul, Turska policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.08.2015. 07:18h

Pripadnici antiterorističke policije u Istanbulu sproveli su jutros u zoru veliku operaciju hapšenja u kvartovima grada u kojima se nalaze sjedišta grupa ekstremne ljevice, dan pošto je otvorena vatra na premijersku palatu u centru Istanbula, javili su lokalni mediji.

Više osumnjičenih uhapšeno je u raciji policije u kvartovima Sarijer i Baltalimani, koji se nalaze na evropskoj obali grada, javila je novinska agencija Dogan.

Operacija je imala za cilj hapšenje članova grupe Narodni oslobodilački revolucionarni front-partija (DHKP-C) koja je preuzela odgovornost za jučerašnji napad na palatu Domabahče u Istanbulu gdje se nalazi kancelarija premijera Ahmeta Davutoglua.

Juče je otvorena vatra na čuvare palate na Bosforu, takođe poznate turističke destinacije. U napadu nije bilo povrijeđenih. Dvoje naoružanih ljudi za koje se sumnja da su pucali, uhapšeni su, javila je juče policija. Kod njih su nađene ručne bombe i automatske puške i vjeruje se da bi mogli bi da imaju veze i s napadom 8. avgusta na prostorije vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) u Istanbulu.

Ekstremistička ljevičarska grupa je na svom internet sajtu juče objavila: "Uništićemo one koji su digli ruke protiv dvojice narodnih boraca koji su izvršili napad na palatu Dolmabahče tražeči pravdu".

Ta grupa je ranije takođe preuzela odgovornost za napad na američki konzulat u Istanbulu 9. avgusta.

U Turskoj je porastao broj napada od kada su turske vlasti prošlog mjeseca pokrenule vojnu kampanju protiv pobunjenika Radničke partije Kurdistana (PKK) i izvršile vazdušne napade na položaje PKK na sjeveru Iraka i jugoistoku Turske.

Najmanje osam turskih vojnika poginulo je juče u Sirtu na jugoistoku Turske, u napadu koji se pripisuje pobunjenicima iz PKK, javila je turska agencija Anadolija. Vojnici su poginuli u eksploziji bombe, aktivirane na daljinu, na putu u distriktu Pervari, navela je Anadolija, navodeći da je to najveći napad na turske vojnike od kada je ta zemlja u julu pokrenula ofanzivu na kurdske pobunjenike.

Pored tih napada, Turska se suočava i s političkom krizom od parlamentarnih izbora održanih u junu, pošto vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) nije uspjela da formira koalicionu vladu jer je izgubila apsolutnu većinu na izborima.

Preporučujemo za Vas