Grčka vlada odobrila privatizaciju 14 aerodroma

Prema uslovima kocesije, konzorcijum će dobit aerodrome na korišćenje 40 godina
0 komentar(a)
aerodrom, Foto: Shutterstock
aerodrom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.08.2015. 11:42h

Savjet za ekonomsku politiku Grčke odobrio je privatizaciju 14 regionalnih aerodroma njemačko-grčkom konzorcijumu Fraport i Slentel (grupa grčkog magnata Kopuluzosa), objavila je ANA.

Prema uslovima kocesije, konzorcijum će dobit aerodrome na korišćenje 40 godina, a za to će grčkim vlastima platiti 1,2 milijarde eura jednokratno i kasnije po 22,9 miliona eura godišnje kao rentu.

Pored toga, konzorcijum će u prve četiri godine u aerodrome uložiti 330 miliona eura, a ukupne investicije za 40 godina treba da dostignu 1,4 milijarde eura.

Privatizacija grčkih aerodroma je jedan od uslova novog sporazuma Grčke sa međunarodnim kreditorima. Odluku su potpisali potpredsjednik vlade Janis Dragasakis, ministar finansija Euklid Cakalotos i ministar privrednih reformi, zaštite životne sredine i energetike Panos Skurletis.

Tender za privatizaciju aerodroma raspisan je 2013. godine, ali ga je ove godine suspendovala Ciprasova vlada. Na tenderu je pobijedila njemačka kompanija Fraport koja je dala ponudu zajedno sa grčkim Slentelom i zato je Berlin najviše insistirao na realizaciji tog sporazuma.

Konkurs je raspisan za pravo na korišćenje, upravljanje i eksploataciju 14 regionalnih aerodroma i 39 regionalnih vazdušnih luka zemlje.

Radi se o profitabilnim vazdušnim terminalima na najpopularnijim turističkim ostrvima Grčke, kao što su Rodos, Krf, Mikonos i Santorini. Tu su i aerodrom Solun, Aktion (na Lefkadi), Kavala, Hanija (na Kritu) i na ostrvima Kefalonija, Kos, Lesbos, Samos, Skijatos i Zakintos. Ti aerodromi ukupno godišnje opsluže oko 20 miliona putnika.

Bonus video: