Duda za prvu posjetu inostranstvu izabrao Estoniju

Duda je ranije izjavio da nastoji da zajedno sa postkomunističkim članicama NATO stvori srednjoevropski blok koji bi se izborio za otvaranje zapadnih vojnih baza na istočnom krilu NATO
0 komentar(a)
Andžej Duda, Foto: Reuters
Andžej Duda, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.08.2015. 12:13h

Novi poljski predsjednik Andžej Duda u svoju prvu zvaničnu inostranu posjetu putuje 23. avgusta u Estoniju a tek kasnije, do kraja avgusta u Berlin i London, prijestonice ključnih saveznika Poljske u Evropskoj uniji i NATO.

Program inostranih posjeta poljskog predsjednika objavila je danas zvanično predsjednička kancelarija a početak u Estoniji znači i početak diplomatske inicijative koju je obećao Duda početkom avgusta kada je preuzeo funkciju.

On je tada izjavio da nastoji da zajedno sa postkomunističkim članicama NATO stvori srednjoevropski blok koji bi se izborio za otvaranje zapadnih vojnih baza na istočnom krilu NATO.

U Talin Duda dolazi simbolično na godišnjicu potpisivanja pakta o nenapadanju između Nemačke i Sovjetskog Saveza uoči Drugog svjetskog rata, čijim tajnim aneksom je dogovoreno takođe i rasparčavanje Poljske između Hitlerove Njemačke i Staljinovog Sovjetskog Saveza.

Napadom Njemačke na Poljsku 1. septembra 1939. godine počeo je Drugi svjetski rat, a Crvena armija upala je u istočne djelove predratne Poljske koji danas pripadaju Ukrajini i Bjelorusiji 17. septembra. Tek poslije tog simboličnog gesta solidarnosti prema baltičkim republikama koje strijepe od Rusije Andžej Duda će posjetiti najvažnije zapadne saveznike - Njemačku, Veliku Britaniju i SAD.

Andžej Duda vjeruje da će mu poći za rukom da tokom svog petogodišnjeg mandata ubedi najmoćnije zapadne saveznike da istočno krilo NATO ne sme da se tretira kao nekakva tampon zona, već da i Poljaci, Litvanci, Letonci, Estonci i drugi na istočnim granicama Alijanse i EU imaju pravo na garancije bezbjednosti koje bi pružile baze NATO i stalno prisustvo savezničkih vojnika.

Prve pojačane garancije za istočno krilo NATO novi poljski predsjednik želeo bi da vidi već naredne godine na samitu NATO u Varšavi.

Bonus video: