Poljskim nebom preletjale desetine vojnih aviona

Duda je izjavio kako želi da ojača poljske oružane snage i poveća prisustvo NATO, kao vid zaštite u vrijeme kad Rusija sve više jača i kad je na istoku Ukrajine u toku oružani konflikt
55 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2015. 16:54h

U vojnoj paradi u Poljskoj, održanoj danas povodom praznika nacionalnih oružanih snaga, ulicama Varšave su paradirali tenkovi i vojnici, dok su poljskim nebom prelijetale desetine vojnih aviona.

Novi poljski predsjednik Andžej Duda je posmatrao paradu u centru Varšave u društvu premijerke Eve Kopač i ministra odbrane Tomaša Šemonjaka, prenijela je agencija AP.

Duda, koji je dužnost predsjednika države preuzeo 6. avgusta, izjavio je kako želi da ojača poljske oružane snage i poveća prisustvo NATO, kao vid zaštite u vrijeme kad Rusija sve više jača i kad je na istoku Ukrajine u toku oružani konflikt.

Tokom parade su iznad Varšave letjeli lovci F-16 i MiG-29, dok su ulicama prolazila borbena vozila "rosomak" i "strajker", kao i raketni lanseri "langusta", a u defileu su učestvovali i američki i kanadski vojnici.

Poljska 15. avgusta obilježava pobjedu nad ruskim boljševicima 1920. godine u blizini Varšave.

Galerija

Bonus video: