Grčki parlament usvojio predlog za treći paket pomoći

Grčki parlamet je raspravu počeo sinoć, a glasanje je moralo da se obavi prije početka sastanka ministara finansija eurozone u Briselu, koji je zakazan za 15 sati
0 komentar(a)
Grčka, Foto: Reuters
Grčka, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.08.2015. 08:07h

Grčki parlamentarci su jutros, uz podršku opozicionih partija, usvojili predlog za treći paket međunarodne pomoći, pošto je bilo vidno da u vladinoj koaliciji postoji veliko neslaganje.

Dokument je izglasan poslije maratonske sjednice koja je trajala cijelu noć i koju su obilježila proceduralna kašnjenja i burna rasprava o trogodišnjem paketu pomoći od 85 milijardi eura, koji uključuje oštro smanjenje potrošnje i povećanje poreza.

Premijer Aleksis Cipras izložen je velikim kritikama u okviru svoje stranke Siriza, od funkcionera koji zastupaju tvrdu liniju, zbog toga što je popustio zahtjevima kreditora za uvođenje mjera štednje, pa su mnogi glasali protiv.

AP prenosi da postoji i prijetnja da će raskol u njegovoj partiji dovesti do prijevremenih izbora.

Grčki parlamet je raspravu počeo sinoć, a glasanje je moralo da se obavi prije početka sastanka ministara finansija eurozone u Briselu, koji je zakazan za 15 sati.

Grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je jutros poslanike da odobre sporazum sa kreditorima o trećem paketu međunarodne pomoći u vrijednosti od 85 milijardi eura, nazvavši ga "nužnim zlom za naciju". Obraćajući se parlamentu prije glasanja, Cipras je rekao da ministra finansija Euklida Cakalotosa čeka bitka sa ministrima finansija eurozone, koji sastanak imaju danas, jer treba spriječiti opasnost od nametanja kredita za premošćavanje, koji je on nazavo "povratkom na krizu bez kraja."

To je ono što se Grčkoj nudi umjesto paketa pomoći, kazao je premijer, prenosi Rojters.

U raspravi parlamenta koja je počela sinoć i koja je i jutros u toku, došlo je do sukoba među članovima vladajuće ljevičarske Sirize.

Šefica parlamenta Zoe Konstantopulu je kritikovala ministra finansija Euklida Cakalatosa, a mladi Sirize smatraju da bi Grčka trebalo u potpunosti da napusti eurozonu, dok je najveći partijski euroskeptik Panajotis Lafazanis pozvao na nacionalni pokret protiv mjera štednje, zbog čega ga je vlada kritikovala.

U nezvaničnoj noti grčke vlade je navedeno da Lafazanis najavljuje model nove političke grupe, s namjerom da u zemlju vrati drahmu, odnosno da je "izabrao drugačiji put od vlade i Sirize".

Lafazanis je uoči glasanja rekao parlamentarcima: "Stidim se zbog vas. Mi više nemamo demokratiju... već diktaturu eurozone".

Bonus video: