Rusku industriju sankcije koštaju 20 milijardi dolara

U junu ove godine praktično sve grane industrije, uz izuzetak nekih koje nijesu bile u krizi, ostvarile su rast, kao na primjer hemijska industrija
2 komentar(a)
Rusija, Foto: Beta/AP
Rusija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.08.2015. 11:53h

Šteta koju ruska industrija trpi zbog sankcija može dostići 20 milijardi dolara, saopštio je vršilac dužnosti ministra industrije i trgovine, Gleb Nikitin.

"Šteta može dostići 20 milijardi dolara zbog rasta troškova refinansiranja kredita u inostranstvu", rekao je Nikitin u intervjuu televiziji RBK, prenosi Capital.ba.

Prema njegovim riječima, antiruske sankcije usmjerene su uglavnom na sektore kao što su nafta i gas i odbrambena industrija, ali upravo ti sektori pokazuju blagi rast uprkos krizi.

"Svi zadaci koje su ti sektori imali ispunjeni su u potpunosti", rekao je Nikitin.

On je naglasio da je vrhunac negativnih očekivanja u ruskoj industriji prošao.

U junu ove godine praktično sve grane industrije, uz izuzetak nekih koje nijesu bile u krizi, ostvarile su rast, kao na primjer hemijska industrija.

"U ostalim sektorima ostvaren je rast u odnosu na maj, iz recesije se prešlo u stagnaciju i u tom smislu vrhunac negativnih očekivanja i vrhunac problema su prošli, ako ne bude nekih dodatnih spoljnih šokova i uticaja", rekao je Nikitin.

On je dodao da je trend povećanja broja bankrotstava nastavljen u prvom tromjesečju, ali je sada usporen.

"Masovna zatvaranja preduzeća se ne očekuju i radi se na antikriznim mjerama za naredno polugodište", naglasio je Nikitin.

Bonus video: