ČETIRI LINIJE GASOVODA

Gasprom: Gradnja "Turskog toka" koštaće 11,4 milijarde eura

"Poslali smo dva predloga Turskoj, jedan za jednu liniju i drugi za četiri linije. Sada turska strana razmatra te ponude", izjavio je u petak neimenovani zvanicnik ruskog ministarstva energetike
0 komentar(a)
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.08.2015. 18:43h

Ruska gasna kompanija Gasprom je procijenila da će troškovi gradnje četiri linije gasovoda "Turski tok" iznositi 11,4 milijarde eura, dok je cijena prve linije gasovoda procijenjena na 4,3 milijarde eura, izjavio je danas jedan neimenovani predstavnik Gasproma ruskoj novinskoj agenciji Tas.

Kako podsjeća ruska agencija, Rusija je 7. avgusta poslala dvije ponude Turskoj u vezi s međuvladinim sporazumom o "Turskom toku".

"Poslali smo dva predloga Turskoj, jedan za jednu liniju i drugi za četiri linije. Sada turska strana razmatra te ponude", izjavio je u petak neimenovani zvanicnik ruskog ministarstva energetike.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je prije dvije nedelje izjavio da je Rusija spremna da u roku od nedjelju ili dvije nedelje potpiše međuvladin sporazum o izgradnji prve linije "Turskog toka".

"Turski tok" je zapravo altenativa gasovodu "Južni tok", od čije izgradnje su Rusi odustali u decembru 2014. godine. Najveći dio novog gasovoda prolaziće ispod Crnog mora.

Godišnji kapacitet "Turskog toka" biće 63 milijarde kubnih metara, od čega će 47 milijardi kubnih metara biti isporučivano u novo gasno čvorište na tursko-grčkoj granici.

Preporučujemo za Vas