Grčki poslanici ostaju bez poreskih olakšica

"Politički sistem mora reagovati na osjećanja društva", izjavio je Cipras na sastanku sa grčkim ministrima
0 komentar(a)
Grčki parlament, Foto: Reuters
Grčki parlament, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.08.2015. 16:10h

Grčki premijer Aleksis Cipras najavio je danas ukidanje poreskih olakšica za poslanike i smanjenje plata ministrima, u trenutku kada njegova vlada ulazi u završnicu pregovora o dobijanju novog međunarodnog paketa pomoći, prenosi Frans pres.

"Politički sistem mora reagovati na osjećanja društva", izjavio je Cipras na sastanku sa grčkim ministrima, i istovremeno pozvao na brzo dostavljanje novog zakona parlamentu, koji će, kako je rekao, donijeti "ukidanje poreskih olakšica za poslanike i racionalizovati plate ministara i šefova državnih organizacija i nezavisnih tijela".

Kako javlja grčka novinska agencija ANA, poslanici u parlamentu više neće uživati 25-procentne poreske olakšice na svoje zarade, dok će pune poreske olakšice koje važe za plate u parlamentarnim komitetima takođe biti ukinute. Ministri i drugi visoki državni zvaničnici će, kako javlja ANA, izgubiti oko 15 odsto dosadašnje plate.

Ciprasova vlada i međunarodni kreditori su, kako navodi Frans pres, sve bliži postizanju dogovora vezano za uslove trećeg paketa pomoći Atini, a pored povećanja poreza na plate, što je grčki parlament već odobrio, trenutno se vode pregovori o uvođenju većeg poreza na benzin za poljoprivrednike.

Bonus video: