"BIĆE IM ZABRANJEN PONOVNI ULAZAK U ZEMLJU"

Šmit: Njemačka će protjerati 94.000 azilanata s Balkana

Tomas Štrobl, još jedan član CDU, rekao je da Njemačka razmatra smanjenje finansijske podrške tražiocima azila, kako bi je uklonila kao podsticaj
0 komentar(a)
Berlin, Foto: Shutterstock
Berlin, Foto: Shutterstock
14.02.2019. 04:53h

Njemačka će protjerati 94.000 tražitelja azila s Balkana i zabraniti im ponovni ulazak u Njemačku, izjavio je predsjednik Savezne kancelarije za migracije i izbjeglice (BAMF) Manfred Šmit u intervjuu za Velt.

Razlog je što su balkanske zemlje proglašene sigurnima od političkog progona i što se uglavnom radi o ekonomskim, odnosno socijalnim useljenicima, prenio je Večernji list.

"Skoro svi oni, uz rješenje o odbijanju azila, dobiće i obavještenje o zabrani ponovnog ulaska i boravka u Njemačkoj", kazao je Šmit.

Pozadina ovih mjera je reforma njemačkog zakona o boravku i da je samo onima dobro integrisanima i onima koji imaju dozvolu boravka dopušteno da ostanu i dalje u Njemačkoj, rekao je Šmit, koji smatra i da bi tražiteljima azila trebalo ukinuti mjesečni džeparac od 143 eura.

S druge strane, onima koji nemaju uslov za boravišnu dozvolu ubrzaće se povratak u domovine. Stranac koji je protjeran ili deportovan, neće moći ponovo da uđe u Njemačku pet godina, kazao je on.

Njemački poslanici iz redova konzervativaca pozvali su na dodatne mjere kojima bi se odvratili stanovnici Balkana da potražuju azil u Njemačkoj, u trenutku kada se najveća ekonomija u Evropi bori sa rekordnim brojem izbjeglica.

Mnogi bježe od rata i siromaštva na Bliskom istoku i u Africi, ali od 180.000 izbjeglica koje su stigle u Njemačku u prvoj polovini ove godine, 70.000 je došlo sa Balkana, prenio je Rojters.

Folker Kauder, član Hrišćansko-demokratske partije (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel, izjavio je da bi stanovnike Balkana, za koje postoje male šanse da dobiju azil, brže trebalo vraćati u domovinu.

"Ko god dođe sa Kosova, trebalo bi da bude vraćen u roku od mjesec dana", rekao je on za list "Velt".

Manfred Veber, lider Evropske narodne partije (EPP) i član Hrišćansko-socijalne unije (CSU) iznio je ideju ponovog uvođenja obaveznih viza za građane sa Kosova i Srbije, prenio je Rojters.

"U sadašnjoj situaciji, ovo pripada da se nađe na stolu", rekao je Veber.

Veber je u intervjuu za radio "Dojčland funk" rekao da je u Njemačkoj zabilježen nagli porast broja izbjeglica sa Kosova koje traže azil otkako im je ukidanjem viza olakšano da stignu do granica Evropske unije preko Srbije.

U prvih šest mjeseci ove godine stiglo je 29.000 zahtjeva za azil građana Kosova, što je druga po veličini grupa poslije Sirije, u odnosu na 2.000 u istom periodu prošle godine, saopštilo je ministarstvo za migracije.

Tomas Štrobl, još jedan član CDU, rekao je za list "Tages špigel" da Njemačka razmatra smanjenje finansijske podrške tražiocima azila, kako bi je uklonila kao podsticaj.

List "Frankfurter alemajne sontagscajtung" je izvijestio da je njemačka vlada odlučila da samit posvećen pitanjima azila pomjeri sa 9. septembra na oktobar ili novembar.

Dnevnim redom samita je predviđeno proširivanje liste teritorija koje se smatraju bezbjednim, čime izbjeglice koje dolaze odatle gube pravo da traže azil, na Kosovo, Albaniju i Crnu Goru, navodi njemački list.

Portparol njemačke vlade nije mogao da potvrdi novi datum samita, niti da otkrije detalje dnevnog reda, navela je britanska agencija.