Uništavanje hrane usred krize suludo

Cilj je da se spriječi šverc, zaštite ekonomski interesi države i zdravlje građana, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov
51 pregleda 13 komentar(a)
Belgorod, Foto: Reuters
Belgorod, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.08.2015. 12:53h

Planovi ruske vlade za uništavanje zapadnih prehrambenih proizvoda čiji je uvoz zabranjen izazvali su bijes u zemlji gdje raste stopa siromaštva.

Čak je i neke saveznike Kremlja šokirala ideja o „kremiranju hrane“ dok je jedan sveštenik osudio kampanju, koja je zvanično počela juče, kao suludu i grešnu. Vlasti su, međutim, riješene da nastave uništavanje ilegalno uvezene hrane koju smatraju „bezbjednosnom prijetnjom“.

Ruska televizija je prikazala „malu planinu“ ilegalno uvezenog evropskog sira preko kojeg je prešao buldožer, a postoje i snimci bacanja kutija evropske slanine u peć za spaljivanje i prije zvaničnog pokretanja kampanje, prenio je Rojters.

Moskva je prošle godine zabranila uvoz mnogih prehrambenih proizvoda u znak odmazde za sankcije koje su joj uvele SAD, EU i ostali njihovi saveznici tokom sukoba oko Ukrajine. Mnogi Rusi, međutim, sada kažu da je vlada zaboravila da su obični građani suočeni sa svakodnevnom borbom.

Rojters piše da je više od 267.000 građana potpisalo peticiju na međunarodnom sajtu Change.org sa apelom predsjedniku Vladimiru Putinu da poništi odluku i da se hrana podijeli onima kojima je najpotrebnija.

„Sankcije su dovele do velikog rasta cijena hrane u Rusiji. Penzioneri, veterani, velike porodice, invalidi i druge socijalne grupe su primorani da uveliko ograniče ishranu, do gladovanja. Ako se ti proizvodi mogu jesti, zašto ih uništavati?“ navedeno je u peticiji.

Bijes javnosti su produbili izvještaji medija da je ministarstvo poljoprivrede raspisalo tender za kupovinu „mobilnih krematorijuma za hranu“ da bi se uništavanje ubrzalo.

Nema preciznih podataka koliko je hrane uspjelo da zaobiđe embargo, ali izgleda da su znatne količine ilegalno ušle u Rusiju različitim rutama, uključujući Bjelorusiju, navodi Rojters.

Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Roseljhoznadzor) je saopštila da je juče zaplijenjeno 436 tona različitih prehrambenih proizvoda i odmah uništeno 320 tona. Neki njemački mliječni i italijanski mesni proizvodi spaljeni u peći na aerodromu.

Rusija je ograničila uvoz iz SAD, EU, Australije Kanade i Norveške govedine, piletine, svinjetine, mliječnih proizvoda, žive, ohlađene i zamrznute ribe i morskih plodova, voća i povrća.

Putin je u junu potpisao ukaz o produžetku prehrambenog embarga do 5. avgusta 2016. godine.

Andrej Pančenko, šef uprave za poljoprivredu u oblasti Belgorod, rekao je da će biti uništen svaki proizvod bez dokumenata jer predstavlja „bezbjednosnu prijetnju“.

Vlasti predlažu i ograničavanje uvoza rendgen uređaja i defibrilatora za bolnice, koje se ionako žale da su loše opremljene. Rojters piše da se i kondomi mogu naći na spisku robe čiji je uvoz zabranjen.

„Baba mi je uvijek govorila da je grijeh bacati hranu,“ rekao je sveštenik Aleksej Uminski, koji je blisko povezan sa Kremljom. „Ideja je suluda, glupa i grešna.“

„Na takvu ideju može doći samo čovjek kojemu ništa nije falilo proteklih decenija i spreman je da uradi tako nešto zbog populizma i kvazi-patriotizma,“ dodao je.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da situaciju ne bi trebalo naduvavati.

„Primarni cilj je da se spriječi šverc...Drugo, da se zaštite ekonomski interesi države pogođene švercom. Treće, i zapravo najvažnije, je da se zaštiti zdravlje građana,“ rekao je novinarima.

Dodao je da Kremlj ima u vidu peticiju change.org, te da zabranjena hrana stiže bez potrebih sertifikata i da bi stoga mogla predstavljati rizik za zdravlje.

„Uništavati hranu sa ovakvim životnim standardom je zločin protiv sopstvene nacije. Urazumite se, predsjedniče, konačno se makar malo smilujte svom narodu,“ kazala je potpisnica peticije Natalija Afanasijeva.

Ispod linije siromaštva 20 miliona

Statistička agencija Rosstat je saopštila da je porastao broj Rusa koji žive ispod linije siromaštva - oni koji primaju manje od 10.400 rubalja (160 dolara) mjesečno. U prvom kvartalu ove godine, prema podacima Rojtersa, ukupno ih je bilo 23 miliona, ili 16 odsto populacije, u odnosu na 16 miliona, tj. 11 odsto, 2014.

„Dvadeset miliona Rusa živi ispod linije siromaštva. Njihov predsjednik je naredio uništavanje hrane od 6. avgusta. Pravi trijumf humanizma“, rekao je opozicionar i bivši premijer Mihail Kasjanov.

Međutim, kampanju kritikuju i neke pristalice vlade. „Ne razumijem kako se može uništavati hrana u zemlji koja je pretrpjela teško siromaštvo rokom rata i u godinama nakon njega“, zapitao se poznati TV voditelj, naklonjen Kremlju,Vladimir Solovjov.

Bonus video: