Junker razočaran zbog nedovoljne solidarnosti u zbrinjavanju izbjeglica

"Predložili smo podjelu u prihvatu podnosioca zahtjeva za azil i osoba koje zaslužuju međunarodnu zaštitu, ali oni (zemlje članice) nisu slijedili naše preporuke i primorali nas da pronađemo rešenje na dobrovoljnoj bazi", rekao je Junker
1 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.08.2015. 15:59h

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je povodom krize sa migrantima u Evropi da je "razočaran" zbog teškoća da se prihvati solidarnost između država.

Evropske vlade su prošlog mjeseca postigle dogovor o smještaju za 22.504 sirijskih izbjeglica, ali ministri untrašnjih poslova nisu uspjeli da se dogovore o zbrinjavanju 40.000 podnosioca zahtjeva za azil koji su iz ratom zahvaćenih zemalja stigli do Italije i Grčke.

"Ministri imaju obavezu da reaguju", rekao je Junker u intervjuu Frans presu.

Prema njegovim riječima, Komisija je "iznijela predloge, doduše skromne imajući u vidu razmjere problema, koji su dosezali daleko".

"Predložili smo podjelu u prihvatu podnosioca zahtjeva za azil i osoba koje zaslužuju međunarodnu zaštitu, ali oni (zemlje članice) nisu slijedili naše preporuke i primorali nas da pronađemo rešenje na dobrovoljnoj bazi", rekao je Junker.

Lideri EU su se u junu dogovorili da 40.000 migranata na teritoriji Italije i Grčke prebace u druge zemlje Unije. Tada nije određeno koliko će tačno koja zemlja morati da primi migranata. Velika Britanija je zatražila da bude izuzeta, a zemlje istočne Evrope su odbile da prihvate predložene kvote.

Evropski zvaničnici su ranije najavljivali dogovor o kvotama i zbrinjavanju izbjeglicama po zemljama do kraja jula, ali je Junker danas rekao da plan nije sproveden.

"Nastavićemo od jeseni da nismo stigli do cifre od 60.000. Ako se to sprovode na dobrovoljnoj bazi, tim bolje. Ako to ne bude moguće, moraćemo ponovo da razmotrimo predlog Evropske komisije", naveo je.

Junker je posebno izrazio zabrinutost zbog situacije u Kaleu, na sjeveru Francuske, gdje hiljade migranata pojušavaju da, kroz tunel ispod kanala Lamanš, stignu do Velike Britanije, što je stvorilo tenzije između dvije zemlje.

"Komisija je spremna da pomogne francuskoj vladi prvo, a zatim britanskoj, ali do danas nismo dobili poseban zahtjev" u vezi sa tim pitanjem, rekao je predsjednik Evropske komisije.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je juče da je, bježeći od sukoba, više od 2.000 migranata poginulo u Sredozemnom moru od početka godine.

Bonus video: