Porošenko: Putin hoće cijelu Evropu

"Da li je moguća agresija na Finsku? Da. I Finska je toga svjesna. Da li je moguća agresija na Baltičke zemlje. Naravno. Agresija na teroriji Crnog mora da li je moguća? Da"
37 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.08.2015. 13:00h

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da hoće "cijelu Evropu" i ocijenio da je "moguća" agresija Rusije na Finsku ili Baltičke zemlje.

"Putin hoće da ide onoliko daleko koliko mu mi dozvolimo. On hoće cijelu Evropu", rekao je Porošenko u danas objavljenom intervjuu radiju RFI.

Ukrajinski predsjednik je ocijenio da je Putin aneksijom Krima u martu 2014. i agresijom na istoku Ukrajine "zadao udarac međunarodnom sistemu bezbjednosti".

"Da li je moguća agresija na Finsku? Da. I Finska je toga svjesna. Da li je moguća agresija na Baltičke zemlje. Naravno. Agresija na teroriji Crnog mora da li je moguća? Da", rekao Porošenko za RFI i nekoliko evropskih novina.

Zbog toga, kako je naveo, borba na istoku Ukrajine nije samo borba za integritet i nezavisnost Ukrajine, već borba za demokratiju, slobodu i bezbjednost na evropskom kontinentu.

"Teritorija moje zemlje trenutno je pod okupacijom 9.000 ruskih vojnika pod modernim ruskim naoružanjem", kazao je Porošenko i osudio takvo "brutalno kršenje međunarodnog prava".

Uprkos primirju koje je na snazi od 15. februara, sukobi između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine vode se svakodnevno.

Bonus video: