NA PROSTORU SJEVERNOG KAVKAZA

Ruske snage bezbjednosti ubile osam pripadnika ID

Među identifikovanim žrtvama je i Adam Tagilov, za koga se sumnjalo da stoji iza napada na Grozni, prijestonicu Čečenije, decembra 2014
9 komentar(a)
Islamska država, Foto: Beta-AP
Islamska država, Foto: Beta-AP
14.02.2019. 06:31h

Ruske snage bezbjednosti ubile su osam ekstremista, koji su nedavno postali članovi Islamske države (ID), u Republici Ingušetiji na prostoru Sjevernog Kavkaza, saopštio je Državni komitet za borbu protiv terorizma.

„Prema informacijama bezbjednosnih snaga, neutralisani ekstremisti nedavno su položili zakletvu i postali članovi međunarodne terorističke organizacije ID“, saopšteno je iz komiteta.

Među identifikovanim žrtvama je i Adam Tagilov, za koga se sumnjalo da stoji iza napada na Grozni, prijestonicu Čečenije, decembra 2014.

Agencija za borbu protiv terorizma saopštila je da je pronašla improvizovane eksplozivne naprave spremne za upotrebu i više od 2.000 komada municije tokom racije, prenosi Tanjug.

Federalna služba bezbjednosti objavila je u aprilu da se grupa ekstremista u oblasti sjevernog Kavkaza, nazvana Imarat Kavkaz, pridružila ID.

Riječ je o militantnoj islamističkoj organizaciji koja želi formiranje nezavisnog kalifata u ruskom Sjevernom Kavkazu, u kom dominira muslimansko stanovništvo.

FSB procenjuje da bi čak 1.700 ekstremista iz Rusije moglo da se bori u redovima ID u Siriji i Iraku, gdje je ova grupa tokom prošle godine zauzela ogromne djelove teritorije.