Oland pozvao Rohanija da posjeti Francusku u novembru

Za razliku od svog strogog stava tokom pregovora o iranskom nuklearnom programu, Fabijus je ovaj put istakao da Francuska želi dobre odnose sa Iranom
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.07.2015. 08:49h

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus prenio je danas tokom svoje prve posjete Iranu poziv predsjednika Francuske Fransoa Olanda iranskom kolegi Hasanu Rohaniju da u novembru posjeti Francusku, objavila je iranska novinska agencija ISNA.

Posljednji iranski predsjednik koji je posjetio Francusku je bio Mohamed Katami 1999. godine, kad je predsjednik Francuske bio Žak Širak, prenio je Rojters.

Fabijus se tokom svoje jednodnevne posjete Iranu, realizovane dvije nedjelje poslije sklapanja istorijskog sporazuma svjetskih sila i zvaničnog Teherana o iranskom nuklearnom programu, već susreo sa šefom iranske diplomatije Mohamedom Džavadom Zarifom, a za nešto kasnije je planiran i sastanak sa Rohanijem.

Zarif je na koferenciji za štampu, koju je prenosila iranska televizija, izjavio: "Započeli smo konstruktivan razgovor o uspostavljanju regionalne saradnje u borbi protiv terorizma i ekstremizma".

Za razliku od svog strogog stava tokom pregovora o iranskom nuklearnom programu, Fabijus je ovaj put istakao da Francuska želi dobre odnose sa Iranom.

On je najavio i da će Iran u septembru posjetiti visoka francuska delegacija sastavljena od predstavnika ekonomskog i poslovnog sektora.

Zvanični Pariz preduzima napore za obezbjeđivanje poslovnih ugovora kad Iranu budu ukinute međunarodne sankcije, a Fabijus je prošle nedjelje izjavio da njegov tvrd stav u nuklearnim pregovorima neće stajati na put francuskim poslovnim prilikama.

Bonus video: