Pometnja u francusko-švajcarskim odnosima zbog žednih krava

To je nastavak akcije švajcarske vojske, koja se 20. jula odazvala pozivu da helikopterima odnese vodu žednim kravama na pašnjacima u kantonu Vo u Švajcarskoj, gdje je vrućina ovog mjeseca bila rekordna
94 pregleda 1 komentar(a)
Krave, Švajcarska, Foto: Shutterstock
Krave, Švajcarska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.07.2015. 17:59h

Švajcarski vojni helikopteri upali su na francusku teritoriju - da bi žedne krave snabdjeli vodom.

To je nastavak akcije švajcarske vojske, koja se 20. jula odazvala pozivu da helikopterima odnese vodu žednim kravama na pašnjacima u kantonu Vo u Švajcarskoj, gdje je vrućina ovog mjeseca bila rekordna.

Tada je saopšteno da je vojska na području jezera Žu uredila dva mjesta za utovar vode za pojenje stoke. Upad u Francusku švajcarskih helikoptera kojim je trebalo da se donese voda za krave iz Švajcarske, nije, međutim, naišao na dobre reakcije lokalnih zvaničnika.

Zvaničnik komune Les Rus Kristof Matez saopštio je da Švajcarska prethodno nije tražila odobrenje da njeni helikopteri slete na francusku teritoriju, pa da Francuska uopšte nije znala da se sprema takva akcija.

Švajcarski mediji, objavili su da je Švajcarska tražila odobrenje, ali ne od lokalnih zvaničnika ili policije, nego od vazdušnih snaga Francuske.

"Čim su nas kontaktirali, shvatili smo da postoji problem u komunikaciji i odmah smo obustavili akciju", rekao je švajcarski vojni zvaničnik Denis Froadevo.

Matez je kazao da lokalni zvaničnici "nijesu ljuti" na svoje komšije, ali da očekuju dodatna objašnjenja za upad švajcarskih helikoptera na francusku teritoriju.

Bonus video: