Medvedev: Za teritorijalni integritet Ukrajine, ali u skladu s odlukom o Krimu

"Spremni smo da nastavimo konsultacije. Mislim da će biti korisno u svakom slučaju", rekao je Medvedev a prenijela je ruska novinska agencija Tass
1 komentar(a)
Dmitri Medvedev, Miro Cerar, Foto: Reuters
Dmitri Medvedev, Miro Cerar, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.07.2015. 14:15h

Rusija se zalaže za teritorijalni integritet Ukrajine ali, naravno, u skladu sa odlukom o Krimu koja je donijeta prošle godine", rekao je ruski premijer Dmitri Medvedev na konferenciji za štampu u Ljubljani poslije razgovora sa slovenačkim liderima.

"Spremni smo da nastavimo konsultacije. Mislim da će biti korisno u svakom slučaju", rekao je Medvedev a prenijela je ruska novinska agencija Tass.

On je rekao da je najosjetljivije pitanje koje je pokrenuto u njegovim razgovorima u Sloveniji bio sukob u Ukrajini. Ruski premijer je rekao da ga je predsjednik slovenačke vlade Miro Cerar obavijestio o stavu Evropske unije o Ukrajini , dok je on ponovio nepromijenjeni stav Rusije.

"Mi, takođe, polazimo od činjenice da ne postoji vojno rješenje za ovaj sukob, da se rješava mirnim putem, prije svega kroz razgovore između svih strana u ovom sukobu. I mislim, zvaničnih vlasti i vlasti na jugoistoku (Ukrajine), rekao je Medvedev,

Slovenački premijer je rekao da se njegova zemlja zalaže za teritorijalni integritet i nezavisnost Ukrajine.

Slovenija može u Turski tok

Medvedev je takođe rekao da bi Slovenija mogla učestvovati u gasovodu Turski tok koji će, kao zamjena za obustavljeni projekat Južni tok, ići do granica Evropske unije (EU).

Poslije razgovora sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom, Medvedev je rekao da zainteresovane zemlje same treba da pregovaraju sa Briselom.

Cerar je rekao da će Slovenija razmotriti ponudu i procijeniti da li je u njenom interesu.

Medvedev i Cerar danas su na zajedničkoj konferenciji za novinare rekli da su najveći dio razgovora posvetili privrednoj saradnji "koja bi mogla biti i na višem nivou".

Ruski premijer je rekao da su za pad saradnje krive sankcije EU prema njegovoj zemlji, ali i izvršene strukturne reforme.

On je izrazio uvjerenje da će se stanje stabilizovati, jer su sankcije jednako pogodile kako Rusiju tako i EU i njima se ništa ne postiže.

Medvedev je rekao da Rusija nije počela sa sankcijama, već EU i da se od Brisela očekuje da ih prvi ukine, dok je Cerar rekao da sankcije utiču na obije strane i da je u interesu svih da one budu ukinute.

Medvedev je izrazio nadu da će Slovenija zadržati umjerenu poziciju u EU, dodajući da EU nije jedinstvena u odnosima s Rusijom, dok je Cerar rekao da će Slovenija biti zadovoljna ukidanjem sankcija kada se ispune uslovi za to.

Ruski premijer doputovao je u subotu u Sloveniju gdje je juče, kao do sada najviši predstavnik Rusije učestvovao na komemorativnoj svečanosti kod Ruske kapelice na Vršiču.

Danas je o raznim pitanjima razgovorao sa predstavnicima Slovenije.

Bonus video: