Za Poljake i Čehe jedine prihvatljive izbjeglice Ukrajinci

U novoj anketi češkog Centra za istraživanje javnog mnjenja (CVVM) čak 71 odsto anketiranih usprotivilo se prihvatanju izbjeglica koji spasavaju gole živote od Islamske države i rata u Siriji a izbjeglice iz Afrike ne želi 72 odsto Čeha
2 komentar(a)
Sirija, izbjeglice, Foto: Beta/AP
Sirija, izbjeglice, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.07.2015. 09:39h

Za Poljake i Čehe prema posljednjim anketama jedine iole prihvatljive izbjeglice bili bi Ukrajinci, dok izbjeglice sa sjevera Afrike i Bliskog istoka, muslimane ne žele i čak 70 odsto Čeha odbija da im njihova zemlja pruži utočište a Arapa se plaši 55 odsto Poljaka, iako je u obje zemlje arapska i muslimanska dijaspora izuzetno mala, maksimalno oko 20.000 ljudi zajedno sa diplomatama.

U novoj anketi češkog Centra za istraživanje javnog mnjenja (CVVM) čak 71 odsto anketiranih usprotivilo se prihvatanju izbjeglica koji spasavaju gole živote od Islamske države i rata u Siriji a izbjeglice iz Afrike ne želi 72 odsto Čeha.

Volja da se izbjeglicama iz tih ratom zahvaćenih područja pruži azil raste u Češkoj sa dostignutim nivoom obrazovanja i najtolerantniji prema izbjeglicama su fakultetski obrazovani Česi.

Ako bi već Češka morala da prima neke izbeglice, anketirani bi najradije da to budu Ukrajinci, koje bi prihvatila tijesna većina od 53 odsto Čeha, dok je 44 odsto u anketi CVVM-a i protiv njih.

Poljaci koji su prema strancima otvoreniji i imaju generalno u njih više povjerenja od Čeha na Arape gledaju sa sličnim nepovjerenjem i čak 55 odsto Poljaka u anketi agencije IPSOS koju objavljuje današnja Gazeta viborča smatra da Arapi predstavljaju opasnost po bezbjednost Poljske, iako je svega sedam odsto Poljaka imalo neki kontakt ili upoznalo nekog iz arapskih zemalja.

Poljaci još više od Čeha prihvataju Ukrajince i smatraju da su im oni kulturno najbliži narod a bez obzira na sukob i krizu u Ukrajini i povremeno raspirivanje nacionalističkih strasti povodom mučnih poglavlja istorije suživota dva susjedna naroda, svega 35 odsto anketiranih smatra da bi Ukrajinci mogli da predstavljaju prijetnju po bezbjednost Poljske.

Češka je u okviru solidarne preraspodjele izbjeglica u Evropskoj uniji pristala da primi 1.100 izbjeglica iz logora u Grčkoj i Italiji a još 400 izbjeglica sa Bliskog istoka će prihvatiti iz izbjegličkih logora u Jordanu i iračkom Kurdistanu.

Poljska će prihvatiti 2.000 izbjeglica a tako mali broj koji je razočarao evropske partnere Poljska pravda time da je preuzela odgovornost za istočnu granicu šengenskog prostora i da mora da ostavi kapacitete za eventualne izbjeglice iz Ukrajine, ukoliko eskalira sukob.

Bonus video: