Poljska armija zbog Rusije dobija dodatne stotine miliona eura

Armija će takođe imati dovoljno novca za program dobrovoljaca koji je prevazišao sva očekivanja, pošto se za svega nekoliko mjeseci prijavilo 11.000 Poljaka spremnih da prođu vojnu obuku i registruju se kao rezervisti
3 komentar(a)
euro, Foto: Shutterstock
euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.07.2015. 08:43h

Poljska armija od naredne godine može da računa na dodatnih preko 200 miliona eura, pošto je predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski potpisao zakon koji obavezuje državu da na armiju troši dva procenta BDP-a, naglasivši da je to odgovor na aktivnosti Rusije i trebalo bi da posluži kao primjer za ostale saveznike u NATO.

Poljska armija će naredne godine dobiti preko 210 miliona eura više nego što iz budžeta dobija sada a taj dodatni novac biće utrošen za modernizaciju armije i nabavku savremenog oružja u 14 programa.

"Helikopteri, rakete, druga raketna divizija, rakete za avione F-16, dugo bih mogao da nabrajam. Stigla su opasna vremena. Moramo da budemo svjesni da bezbjednost košta", kazao je poljskoj televiziji TVP.info savjetnik ministra odbrane, general Boguslav Pacek.

Armija će takođe imati dovoljno novca za program dobrovoljaca rezervisti koji je prevazišao sva očekivanja, pošto se po riječima generala Paceka za svega nekoliko mjeseci u program Vrijeme za dobrovoljce prijavilo 11.000 Poljaka spremnih da prođu vojnu obuku i registruju se kao rezervisti, iako čitavih 7.000 među njima nije služilo vojsku.

"Sigurno je da niko, pa ni ja nije očekivao takav efekat", kazao je general Pacek.

Odlazeći predsjednik Komorovski označio je osjetno povećavanje armijskog budžeta za pobjedu zdravog razuma i najbolji odgovor na porast sredstava oružane snage Rusije.

"Treba imati na umu da Rusija gotovo deceniju povećava vojne izdatke nečuvenim tempom. U ruskom društvu 80 odsto podržava povećanje vojnih troškova. To treba da bude signal i za nas. Ne da se utrkujemo u toj oblasti ali da što mudrije trošimo novac na bezbjednost i odbranu i istovremeno da šaljemo signal (Rusiji) da naš odgovor neće biti nemoć i ravnodušnost", kazao je juče Komorovski kada je potpisao zakon o vojnim izdacima.

Na povećanje izdataka za odbranu na dva odsto BDP-a obavezao je članice prošlogodišnji samit NATO ali im je dao rok od 10 godina da to učine.

Bonus video: