Bildova lista: Grci da prodaju marine, plaže, avione...

Pominjući da je američki magnat Voren Bafet nedavno kupio jedno ostrvce kod Atine, list piše da su kandidati za prodaju državne plaže na Peloponezu, marine u Epidaurusu...
3 komentar(a)
Grčka, Foto: Shutterstock
Grčka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.07.2015. 08:21h

Na listi njemačkog tabloida Bild za privatizaciju kojom bi povjerioci Grčke došli do novca, nalaze se plaže, marine, dva vladina aviona, 2.500 zgrada u vlasništvu Ministarstva kulture i više od 77.000 drugih nekretnina u vlasništvu grčke države.

Grčka RTV SKAI je danas objavila da Bild na naslovnoj stranici piše da bi se te nekretnine mogle uključiti u novi fond za privatizaciju čije je osnivanje naloženo prošlonedjeljnim sporazumom Grčke i ostalih zemalja eurozone.

Pominjući da je američki magnat Voren Bafet nedavno kupio jedno ostrvce kod Atine, list piše da su kandidati za prodaju državne plaže na Peloponezu, marine u Epidaurusu i na ostrvu Idri, luke Pirej i Solun, stadioni izgrađeni za Olimpisjke igre 2004. i bivša američka vojna baza u Irakliju, na Kritu.

Među predlozima Bilda je i 14 grčkih regionalnih aerodroma.

Sporazumom Grčke i ostalih zemalja eurozone je predviđeno da se u novi fond za privatizaciju uključe državne nekretnine čijom bi se prodajom moglo doći do 50 milijardi eura, od čega bi polovina bila za refinansiranje banaka, četvrtina za otplatu državnog duga i četvrtina za projekte razvoja.

Zvanično nije još utvrđen spisak državnih nekretnina za prodaju jer se očekuje da će to biti dio budućih pregovora Grčke i njenih povjerilaca o novom, trećem paketu kreditne pomoći vrijednosti veće od 80 milijardi eura.

Bonus video: