Grčka dobila kredit i odmah ga potrošila na otplatu duga

Državna služba računovodstva Grčke naložila je početak isplate rate duga od 30. juna prema MMF, kao i 4,2 milijarde eura duga Evropskoj centralnoj banci (ECB) po osnovu obaveznica, koje na naplatu dospijevaju danas
1 komentar(a)
Grčka, EU, Foto: Reuters
Grčka, EU, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.07.2015. 16:50h

Vlada Grčke danas je počela isplatu dvije milijarde eura duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), nakon što je dobila "kredit za premošćavanje", javila je Frans pres pozivajući se na izvor iz grčkog ministarstva finansija.

Državna služba računovodstva Grčke naložila je početak isplate rate duga od 30. juna prema MMF, kao i 4,2 milijarde eura duga Evropskoj centralnoj banci (ECB) po osnovu obaveznica, koje na naplatu dospijevaju danas.

Osim toga, izdata je i naredba za isplatu 500 miliona eura centralnoj banci Grčke.

Sredstva će biti isplaćena iz "kredita za premošćavanje" od sedam milijardi eura, koji je Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM) prošle nedjelje odobrio Atini.

MMF je danas potvrdio da je Grčka platila svoj zakašnjelii dug toj međunarodnoj finansijskoj instituciji.

"Mogu da potvrdim da je Grčka danas platila pun iznos svog zakašnjelog duga, koji odgovara iznosu od 1,6 milijardi Specijalnih prava vučenja (oko dvije milijarde eura)" rekao je šef komunikacija u MMF-u Geri Rajs.

"Kao što smo rekli, MMF ostaje spreman da pomogne Grčkoj u njenim naporima da se vrati finansijskoj stabilnosti i rastu", dodao je on.

Bonus video: